ΘΕΟΔΩΡΑ Η ΚΟΜΝΗΝΗ ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ !

20160930_223454I.jpg

von Georg Gstrein

Με μεγάλη λαμπρότητα έγιναν την Παρασκευή  τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας πλάκας της Βυζαντινής Πριγκίπισσας Θεοδώρας Κομνηνής  Δούκισσας της Αυστρίας. Η τελετή έγινε στην κρύπτη του Schottenkirche όπου βρίσκεται και ο τάφος της.
 Η Θεοδώρα ήταν δεύτερη σύζυγος  του Ερρίκο ΙΙ Babenberg, γιού  του Μαρκησίου Λεοπόλδου ΙΙΙ , που ήταν Δούκας της Βαυαρίας. Ο Ερρίκος έγινε Μαρκήσιος της Αυστρίας και μετέπειτα Δούκας της   μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του Λεοπόλδου του IV.  Πολύ σπάνια στον Μεσαίωνα αναφερόταν και η σύζυγος ως Δούκισσα όπως έγινε με την Θεοδώρα. Οι δύο αυτοί γάμοι του Ερρίκου ΙΙ και προπαντός ο δεύτερος με μια Βυζαντινή Πριγκίπισσα ισχυροποίησε τον οίκο των Babenberg  στην Κεντρική  Ευρώπη.
Ο Ερρίκος μετακόμισε στην Βιέννη το 1145, το 1148  παντρεύτηκε την Θεοδώρα και το 1155 ίδρυσε το Schottenstift  στο οποίο εγκαταστάθηκαν Ιρλανδοί Μοναχοί που ήρθαν από την Γερμανία, και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα μοναστήρια μέχρι την σημέρα.
 
Μετά από ένα σύντομο τρισάγιο που τέλεσαν ο Σεβασμιότατος μας και ο Ηγούμενος του μοναστηριού , οι πρέσβεις της Κύπρου και της Ελλάδος και ο Ιστορικός  Dr. Andreas Rhoby  αναφέρθηκαν δια μακρόν στο ρόλο της Θεοδώρας που μετέφερε τον βυζαντινό πολιτισμό στην Ευρώπη . H εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα και βυζαντινούς ύμνους.
Η όλη εκδήλωση οργανώθηκε από την Έλενα Πατσαλίδη που έσπευσε να γεμίσει τις ελλείψεις της Ιστορίας. Η αναμνηστική αυτή πλάκα για την Θεοδώρα δεν θα είχε τεθεί αν δεν το οργάνωνε εκείνη και το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Βιέννης που ασπάσθηκε με χαρά την ιδέα της.
 Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης  Κος Κύρος Πατσαλίδης έκανε στον Ήφαιστο Βιέννης τις ακόλουθες αποκλειστικές δηλώσεις:

Το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης,σε μία ξεχωριστή καί ιδιαίτερα ιστορική εκδήλωση του,τίμησε την μνήμη της Βυζαντινής Πριγκίπισσας Θεοδώρας Κομνηνής, η οποία ήταν σύζυγος του Δούκα της Αυστρίας Ερρίκου του Β’.

Η βυζαντινή πριγκίπισσα βρίσκεται εδώ καί οκτώ αιώνες θαμμένη στην Κρύπτη του Schottenstift, μοναστήρι στην καρδιά της Βιέννης,του οποίου υπήρξε κτήτορας του, μαζί με τον σύζυγο της.

Η Θεοδώρα Κομνηνή έφερε από την Κωνσταντινούπολη,σαν Βυζαντινή Πριγκίπισσα, τον πολιτισμό,την ιστορίας της καί την αρχοντιά της, η οποία αναβάθμησε την Αυστρία, της εποχής εκείνης.

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έδειξε το πρέπον ενδιαφέρον να αναγράφεται το όνομα της στην ιστορική Κρύπτη του μοναστηριού.Με πολλή υπερηφάνεια καί συγκίνηση το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης καί από κοινού με τον Ηγούμενο της Μονής, τίμησε με την εκδήλωση αυτή την μνήμη της καί παράλληλα με την τοποθέτηση της επιτύμβιας πλακός με την αναγραφή τους ονόματος της, στα ελληνικά, αναγνωρίζει πλέον ο κάθε επισκέπτης στο χώρο αυτό την ύπαρξη της.

Η παρουσία του Μητροπολίτη Αυστρίας κ.Αρσενίου, του Θεοφιλεστάτου Χωρεπισκόπου Νεαπόλεως, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κ.Πορφυρίου,των πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Βιέννη,του Καθηγουμένου της Μονής Schottestift Johannes Jung,των μοναχών της μονής,αλλά καί του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ.Ιερωνυμίδη,της πρέσβυρας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστρία κας Αλειφέρη, όπως επίσης πολλών διπλωματών, των Ελλήνων της Αυστρίας από Ελλάδα καί Κύπρο,των μελών του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης, καθώς καί πλήθος αυστριακών καί φίλων της Ελλάδας καί της Κύπρου, απότησαν φόρο τιμής στην βυζαντινή Πριγκίπισσα.

Ηταν πράγματι ιστορική στιγμή αφού μετά από οκτώ αιώνες,κυμμάτησε η βυζαντινή σημαία, έγινε τρισάγιο στο μνήμα της καί ακούστηκε γιά πρώτη φορά το «Αιωνία η Μνήμη αυτής».Ας είναι αιωνία η μνήμη της καί ας μας καθοδηγούν τα ειρηνικά έργα της.»

Σχολιάστε