Το Κυριακάτικο Μενού Σας !!!

16111180_1217486231674132_1575691479_n

 

von Soultana Tyrinopoulou

Νάμαστε και πάλι. Πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος από Παρασκευή σε Παρασκευή. Και αν φτάσει Πέμπτη απόγευμα και δεν τις έχω ετοιμάσει ….. ξέρετε εσείς τι τραβάω. Τα έχουμε πει.

Έκατσα και σκέφτηκα τι να σας προτείνω και κατέληξα σε:

Ρολάκια μελιτζάνας με καρύδι

ΥΛΙΚΑ

Μελιτζάνες φλάσκες 4 τεμ Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα Πατάτα 1 μεγάλη βρασμένη Ψωμί μπαγιάτικο 3 φέτες Σκόρδο 3 σκελίδες πολτοποιημένες Καρυδόψιχα 150 γρ τριμμένη Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ τριμμένο Μαϊντανός 1 – 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας Ξίδι 1 κουταλιά σούπας Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος , τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά να ξεπικρίσουν και τις σουρώνουμε . Βράζουμε την πατάτα με την φλούδα και μόλις βράσει την ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και την πολτοποιούμε. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σε τηγάνι να κάψει και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν το περιττό λάδι. Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό μέχρι να μαλακώσει, το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την πολτοποιημένη πατάτα,την τριμμένη καρυδόψιχα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν κρέμα. Απλώνουμε αρκετή ποσότητα από το μείγμα μας σε όλη την επιφάνεια της τηγανιτής μελιτζάνας και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Στο σημείο που τελειώνει το ρολό βάζουμε από μια οδοντογλυφίδα για να το στερεώσουμε κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

16111089_1217478461674909_78929400_n

ΚΡΕΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΥΛΙΚΑ

1.200 γραμμ. από ελια μόσχου 2 κιλά κρεμμύδια ξερά μέτρια 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1 δαφνόφυλλο 3-4 κόκκοι μπαχάρι 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 1 ώριμη ντομάτα 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ 1/4 φλ. τσαγιού κόκκινο ξίδι 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και λίγο λίγο ροδίζουμε το κρέας για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ροδίζει να βράζει. Κάθε κομμάτι που ροδίζει το βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα επόμενα. Αφού τελειώσουμε με όλο το κρέας, το διατηρούμε σκεπασμένο στην πιατέλα. Χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας. Σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, για 15΄, έως ότου μελώσουν. Τότε τα σβήνουμε με το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, καθώς και όλα τα ζουμιά που έχουν μείνει στην πιατέλα. Προσθέτουμε την ντομάτα ολόκληρη, χαραγμένη στα τέσσερα, σταυρωτά, και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και 30΄, έως ότου μαλακώσει καλά το μοσχάρι και πυκνώσει καλά η σάλτσα του. Η σάλτσα με τα κρεμμύδια γίνεται σαν κρέμα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με πατάτες ή με ρύζι πιλάφι.

16111638_1217482861674469_903840783_n

και για το τέλος ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΛΥΚΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ

110 γρ. πτι μπερ τριμμένα στο μούλτι

80 γρ. βιτάμ λιωμένο

50 γρ. τριμμένα φουντούκια

50 γρ. τρούφα

2 φακελάκια κρέμα βανίλια, στιγμής

Γάλα για τις κρέμες βανίλιας, όσο αναγράφεται στις οδηγίες

220 γρ. κρέμα γάλακτος

1 φύλλο ζελατίνης

Για το γλάσο καραμέλας:

1 κούπα ζάχαρη καστανή

1 κούπα κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. βιτάμ

1 κ.γ. κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ ανακατεύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο, τα τριμμένα φουντούκια και την τρούφα.

Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε ταψάκι το οποίο το έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει καλά. Το στρώνουμε και ισιώνουμε ομοιόμορφα και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σε ποτηράκι με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, διαλύουμε το φύλλο ζελατίνης. Το ανακατεύουμε και το στύβουμε καλά με τα δάχτυλά μας. Την κρατάμε και θα την προσθέσουμε στις κρέμες βανίλιας.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει πηχτή σαντιγί. Προσθέτουμε τις κρέμες και τη ζελατίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενσωματωθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη μπισκοτένια βάση και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε το γλάσο καραμέλας:

Σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας. Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 2 ακόμη λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στη φωτιά να σιγοβράσει και να πήξει ελαφρά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.

Τότε, το περιχύνουμε πάνω στην κρέμα, το ισιώνουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο να σφίξει καλά το γλυκό.

Κατόπιν, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη και θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s