Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για τη Κύπρο.

CYPRUS-TALKS-UN

Ολοκληρώθηκε απόψε η Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, των τριών εγγυητριών δυνάμεων δια των Υπουργών Εξωτερικών τους, στην παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν και της στην πατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του αργά απόψε στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ξεκίνησε μια δύσκολη συζήτηση για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκίνησε σήμερα θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, θα συναντηθούν στις 18 Ιανουαρίου έτσι ώστε να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν το σχετικό σημείωμα/πόρισμα θα έχουμε συνέχεια της Διάσκεψης για την Κύπρο με την ίδια σύνθεση, όπως έχει ξεκινήσει αυτή η Διάσκεψη».

Πρόσθεσε ότι  «στην ουσία η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η μοναδική που βρισκόταν στις συζητήσεις, αυτή που επικράτησε των συζητήσεων  καθώς επίσης και η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη μέσα από δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος με την πολύ λεπτομερή και περιεκτική πρόταση που υπέβαλε έθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη βάση συζήτησης».

Ερωτηθείς ποιος θα εκπροσωπήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά στις 18 Ιανουαρίου ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι θα είναι ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε ερώτηση αν παράλληλα θα συνεχίζεται και ο δικοινοτικός διάλογος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχίζεται για τα θέματα που αφορά τα άλλα πέντε κεφάλαια, αυτά που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Ερωτηθείς είπε ότι «απόψε ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο και θα έχουμε συνέχεια της σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου».  Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση αυτή θα υπάρξει τεχνοκράτης και από την ΕΕ.

Σε ερώτηση αν σε επίπεδο τεχνοκρατικό θα συμμετέχει και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι θα συμμμετέχει ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Για τη σημερινή μέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια ιστορική Διάσκεψη για το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «ήταν απαίτηση της δικής μας πλευράς να αρχίσει αυτός ο διάλογος και λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που επικράτησε των συζητήσεων θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει. Αν φυσικά μπορούσαμε να είχαμε κατάληξη αυτό θα ήταν σαφώς καλύτερο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s