Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την κατάθεση χαρτών, στην Γενεύη.

kypros1_2016_11_21_9_58_33_b2

Ανταλλάγησαν απόψε στη Γενεύη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο οι χάρτες για το Εδαφικό, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του αργά απόψε στους δημοσιογράφους, στην έδρα των ΗΕ, στην Γενεύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ως είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση των δύο ηγετών που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην παρουσία του κ. Eide και των χαρτογράφων της ελληνοκυπριακής πλευράς, της τουρκοκυπριακής πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών, ανταλλάγηκαν οι χάρτες. Χάρτες, οι οποίοι κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Mont Pelerin, δηλαδή 28,2% μέχρι και 29,2%.

Κατ’ ουσίαν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών. (Το) Θεωρούμε ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, από τη μελέτη που έγινε επί του χάρτη που υποβλήθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς, κατ’ αρχήν εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα δεδομένα, δηλαδή στο 29,2%. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι δηλαδή ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα, και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα γραπτώς».

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Μόρφου, είπε ότι «δεν θα σχολιάσω, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, στο περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία σχόλια είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς’.

Κληθείς να πει αν αποτελεί μια βάση για τη συνέχεια, είπε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός, επαναλαμβάνω, ότι κατ’ ουσίαν είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Mont Pelerin. Από εκεί και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αρχή μιας, αν θέλετε, διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό που προτείνεται να επιστρέψει, είπε ότι «επαναλαμβάνω, δεν θα υπεισέλθω σε σχόλια συγκεκριμένα επί του χάρτη, πέραν του κριτηρίου που έχει συμφωνηθεί και είναι σε όλους γνωστό. Επαναλαμβάνω ότι τα πρώτα μας σχόλια αμέσως μετά την εξέταση από τον χαρτογράφο που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν υποβληθεί γραπτώς».

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά το να ξεκινήσουμε αύριο τη Διάσκεψη της Γενεύης. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι το εδαφικό θα συνεχιστεί όπως και όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους».

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί και από τον κ. Ακιντζί κείμενο με διαφωνίες στον χάρτη που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε υποβολή γραπτών σχολίων από τον κ. Ακιντζί, αλλά επαναλαμβάνω, εξ όσων γνωρίζω».

Κληθείς να πει αν η διαπραγμάτευση στη Γενεύη θα συνεχιστεί είπε «όχι, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε λίγο. Παράλληλα με τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρχαν άλλες δύο συναντήσεις: Συνάντηση των διαπραγματευτών για θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπριών στη διακυβέρνηση, διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί από τους διαπραγματευτές. Επαναλαμβάνω όχι αύριο. Η αυριανή μέρα είναι αποκλειστικά για θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπήρχε και μια άλλη συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για θέματα ΕΕ. Όλα αυτά τα θέματα που, επαναλαμβάνω, άπτονται των εσωτερικών πτυχών. Θα συνεχιστεί ο διάλογος, όχι αύριο». Πρόσθεσε ότι οι χάρτες έχουν κρατηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη οποιαδήποτε άλλη συνάντηση για συζήτηση των εσωτερικών θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Επαναλαμβάνω, αύριο είναι μια σημαντική μέρα για το Κυπριακό και επικεντρωνόμαστε στην αυριανή Διάσκεψη».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει προσπάθεια για να επιτευχθεί βελτίωση των θέσεων στις πτυχές που δεν σας ικανοποιούν, είπε ότι «όταν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν την επανέναρξη του διαλόγου για τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, ανάμεσα στα οποία είναι και το Περιουσιακό και το Εδαφικό. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».

Ερωτηθείς αν το όριο είναι 29,2% ή λιγότερο είπε ότι «οι χάρτες που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται στο όριο που έχει συμφωνηθεί».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς έχει φτάσει στην Ελβετία και έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά και πως θα έχει απόψε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση είπε ότι αναφορικά με την αυριανή διάσκεψη «μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέρος. Δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος όπως γνωρίζετε όλοι στη Συνθήκη Εγγυήσεων, αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα, μάλιστα θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Και αν θέλετε έχει υποχρέωση η ΕΕ να είναι παρούσα βάσει του Άρθρου 42, Παράγραφος 7 της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s