Η κυβέρνηση  φοβήθηκε τη δύναμη της Ομογένειας!

Αποκλειστική Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην ελληνική εφημερίδα Ήφαιστος Βιέννης και στην Ομογένεια.

fofi-jpg

Von Georg Gstrein und Alexis Pittidis

Η Φώφη Γεννηματά, δεν θέλει κάποιο πρόλογο, είναι  η κόρη του αείμνηστου Γιώργου, που έφτιαξε τα Ιστορικό ΠΑΣΟΚ και από όποιο υπουργικό πόστο πέρασε άφησε  κολοσσιαίο έργο: υπενθύμιση μικρή το Σύστημα Υγείας! Η ίδια η Φώφη υπήρξε μια επιτυχημένη Υπερνομάρχης με πολύ σοβαρό έργο. Και τώρα ανέλαβε να ανανεώσει το νέο ΠΑΣΟΚ! Η Πρόεδρος, πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, θα το πετύχει και αυτό. Έχει την θέληση και το κουράγιο!

Καλή επιτυχία Πρόεδρε!

 

1) Ποιο θεωρείτε το ποιο σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και ποιο το εξωτερικό?

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η υπανάπτυξη, τα μεγάλα πλήγματα που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι και η παραμονή της χώρας σε μνημόνια, επιτροπείες και επιτηρήσεις είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα εδώ και ένα χρόνο έχουμε την έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις εντός της χώρας. Την ίδια στιγμή  έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών για τα σύνορα και καθημερινές προκλήσεις από την Τουρκία

Τα προβλήματα της χώρας και η αδυναμία αντιμετώπισης τους έχουν πολιτικούς υπευθύνους με  ονοματεπώνυμο. Είναι όσοι δίχασαν, λαΐκισαν και είπαν ψέματα στο λαό για μικροκομματικό όφελος.

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση φέρουν την κύρια ευθύνη . Δεν παραγράφεται όμως φυσικά και η ευθύνη της ΝΔ που με την πολιτική του 2004-2009 οδήγησε στη χρεωκοπία και με  το μνημόνιο- αντιμνημόνιο και τα Ζάππεια ναρκοθέτησε την αρχική προσπάθεια

 

2) Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το πώς βλέπετε την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Τα οικονομικά θα βγουν ποτέ από το αδιέξοδο; 

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η καθημερινότητα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Ένας πραγματικός Γολγοθάς.

Το χειρότερο όλων είναι πως σήμερα στην Ελλάδα ο πολίτης δεν αισθάνεται πως υπάρχει ελπίδα και περιμένει και χειρότερα.

Με αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να βγούμε από τα αδιέξοδα, αντίθετα θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο σε αυτά.

Μια άλλη κυβέρνηση με εθνική γραμμή και ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, μπορεί  να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις.

 

3) Αν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές   θα είναι κατά την γνώμη σας καλλίτερα? 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, είναι επικίνδυνη για την χώρα. Χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή πολιτικής, την εφαρμογή ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος και ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Για γίνει αυτό είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, σήμερα μέσα στην κοινωνία και αύριο στις εκλογές και στη νέα Βουλή. Εμείς διεκδικούμε και ζητάμε την αποφασιστική ενίσχυσή μας για να επιβάλλουμε αυτή την αναγκαία εθνική συνεννόηση που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα.

 

 

4) Η Κυβέρνηση άνοιξε γραφείο στην Θεσσαλονίκη. Πέρα από την κριτική και την πλάκα που της κάνουν νομίζετε πως ήταν επιβεβλημένο αυτό  σε αυτές τις περίεργες μέρες?

Αυτή η ιστορία με το Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πέραν από την αστεία πλευρά του, δείχνει και μια  συγκεκριμένη αντιθεσμική αντίληψη που υπάρχει στο Μαξίμου και στο μυαλό του κ. Τσίπρα. Να παρακάμπτει ή να υποκαθιστά θεσμοθετημένες δομές και λειτουργίες και αρμοδιότητες του κράτους, στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

 

5) Πως κρίνετε τη δράση του Κου Κοτζιά σαν Υπ. Εξ. γιατί πολλά έχουν γραφτεί … Πιστεύετε ότι ασκεί Εθνική Πολιτική διαφορετική από αυτή την Κυβερνήσεως και ότι βρίσκει σ’ αυτή την πολιτική την σύμπραξη της ΑΝΕΛ?

Ο κ. Κοτζιάς είναι υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης και τα λόγια του εκφράζουν και οι πράξεις του δεσμεύουν την Ελλάδα. Οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει και πράττει, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν κρίσιμα εθνικά θέματα και απειλές να αντιμετωπιστούν. Υπεύθυνος και για τον κ. Κοτζιά και για τον κ. Καμμένο και για οποιαδήποτε άλλον υπουργό και για ότι συμβαίνει ή θα συμβεί, είναι πάντα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Από αυτή την ευθύνη δεν μπορεί να δραπετεύσει.

 

6) Κυρία Πρόεδρε, πριν από μερικά χρόνια ο μέσος Έλληνας που δεν ήταν αριστερός στα νιάτα του ντρεπότανε…… πως έγινε τώρα και τρομάζει με την ιδέα? Με αφορμή το τι γράφτηκε στα MEDIA για τον Κάστρο.

Η  σημερινή ντεμέκ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κατασυκοφάντησε και κακοποίησε την έννοια της «αριστεράς» και έδωσε τροφή σε όλες τις ακροδεξιές και συντηρητικές δυνάμεις να σηκώνουν κεφάλι. Είναι χρέος μας να δυναμώσουμε ξανά τη Δημοκρατική Παράταξη στην Ελλάδα και να πειστεί ο Έλληνας πολίτης ότι η πραγματική προοδευτική παράταξη και υπάρχει και μπορεί να δώσει λύσεις. Άλλωστε η «πρώτη φορά αριστερά» δεν ήρθε με τον κ. Τσίπρα. Ήρθε το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλαξε την Ελλάδα

 

7) Ποιο όραμα έχετε για την Ελλάδα?

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται Εθνική Γραμμή. Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η Εθνική Συνεννόηση στη βάση μιας συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας. Δεν είναι αργά, αρκεί να αλλάξουμε ρότα.  Η χώρα στο σημείο που βρίσκεται και για να βγει από την κρίση, χρειάζεται  μια άλλη Κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν οπωσδήποτε το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, για να μην μπορεί κανένας να ξεφύγει από τις ευθύνες του και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική.  Εθνική Συνεννόηση,  είναι αυτή που θα  αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας μας, τόσο στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και στους ξένους επενδυτές, αυτή που  θα  μπορέσει να κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Το όραμα μου είναι μια Ελλάδα ισότιμη στην Ευρώπη , ασφαλής και ευημερούσα που κρατά στον τόπο τα παιδιά της, με προοπτική για όλους τους πολίτες και τη νεολαία. Και αυτό έχει ως προϋπόθεση να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

 

8) Αν η Κυβέρνηση ζητήσει από το κόμμα σας συνεργασία στη Βουλή ή ακόμα και συνεργασία σε Κυβερνητικό Επίπεδο, θα δεχόσασταν και με ποιους όρους?

Μόλις σας απάντησα τι πολιτική και τι κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Δυνάμωσαν με τον λαϊκισμό, κυβέρνησαν με ψέματα, εφαρμόζουν μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια με ακροδεξιούς, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα και το λαό της σε μεγάλα αδιέξοδα. Έχουν ήδη ηττηθεί ηθικά και πολιτικά και η παραμονή τους στην εξουσία μόνο επιπλέον προβλήματα μπορεί να φέρει.

 

  • 9) Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ψήφου των ομογενών; Για ποιο λόγο, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν προώθησε το θέμα;

Η κυβέρνηση δεν τόλμησε. Χρησιμοποίησε ακόμη και την απλή αναλογική για να δώσει μια μάχη εντυπώσεων. Το εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να ενώσει, τελικά δίχασε τον πολιτικό κόσμο. Εμείς μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθήσαμε να υπάρξει συναίνεση. Καταθέσαμε πέντε προτάσεις, η μια εκ των οποίων ήταν η ψήφος της Ομογένειας και των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Αντί να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη της Ομογένειας, η κυβέρνηση την φοβήθηκε. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s