Στριφτά τυροπιτάκια,ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΙΝΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΚΑΙ ΣΥΚΑ, Σάμαλι με Γιαούρτι.

15934789_1211765628912859_19415330_n

von Soultana Tyrinopoulou.

Αγαπητοί μου Κυρίες και Κύριοι γεια σας και Χρόνια Πολλά. Ελπίζω να περάσατε ωραία τις γιορτές και να απολαύσατε τα πιάτα που σας πρότεινα με τους δικούς σας και τους φίλους σας.

Για την πρώτη συνταγή της Χρονιάς σας προτείνω ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα πολύ ωραίο γλυκό. Για σαλάτα θα έλεγα να φτιάξετε αυτήν που αγαπάει πιο πολύ ο-η σύντροφος σας.

Για αρχή  έχουμε στριφτά τυροπιτάκια με κατσικίσιο τυρί, θυμάρι και μέλι. Απλά μοναδικά…!!

Ο συνδυασμός τραγανού φύλλου ζύμης, με κατσικίσιο τυρί και μέλι είναι από τους κορυφαίους που έχω φάει ποτέ. Το μέλι ταιριάζει μοναδικά με το λευκό τυρί. Η εναλλαγή γλυκού και αλμυρού για άλλη μία φορά κάνει θαύματα…

Υλικά:

2 ορθογώνια φύλλα κρούστας 8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 60γρ. βούτυρο, λιωμένο 125γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Ξεδιπλώνουμε ένα φύλλο ζύμης στην επιφάνεια εργασίας. Κόβουμε το φύλλο στη μέση κατά μήκος και καθέτως για να φτιάξουμε 4 ορθογώνια με διαστάσεις περίπου 15×20 εκατοστά. Επαναλαμβάνουμε. Αλείφουμε τα ορθογώνια γενναιόδωρα με βούτυρο, κρατώντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας για τις κορυφές. Πασπαλίζουμε με μερικά φύλλα θυμάρι κατά μήκος του κάθε ορθογωνίου ζύμης. Απλώνουμε μία γραμμή κατσικίσιο τυρί κατά μήκος της απέναντι μικρής πλευράς της ζύμης. Περιχύνουμε με μέλι ακριβώς πάνω από το κατσικίσιο τυρί. Ξεκινώντας από την πλευρά με το κατσικίσιο τυρί, τυλίγουμε τα ορθογώνια σε ρολά και τα σφραγίζουμε την άκρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με υπόλοιπα φύλλα ζύμης κάνοντας 4 ρολά. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά.

15879309_1211775698911852_1555528578_n

Ύστερα θα σερβίρετε ένα λαχταριστό

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΙΝΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΚΑΙ ΣΥΚΑ💖

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο κομμάτι χοιρινό 20 μεγάλα δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι 20 βερίκοκα ξηρά χωρίς κουκούτσι 1 φλιτζ. σύκα κομμένα 160 γρ. βούτυρο 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί 1 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού 4 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 1/2 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι λίγο αλεύρι ή κορν φλάουερ για τη σάλτσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάτε από το χασάπη να σας φτιάξει ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινό ανοίγετε, και το χτυπάτε να πλατύνει αρκετά. Το πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε μια σειρά από 1/4 δαμάσκηνα και 1/4 βερίκοκα ανάμεικτα, Σηκώνετε τις άκρες του κρέατος και τυλίγετε μέσα τα βερίκοκα και δαμάσκηνα σχηματίζοντας ρολό. Στερεώνετε καλά τις άκρες με οδοντογλυφίδες ή τα δένετε καλά με σπάγκο μαγειρικής. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ή σε ρηχή, πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε καλά το ρολό απ” όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. Σκεπάζετε τη γάστρα και σιγοβράζετε το ρολό, περιχύνοντάς το συνέχεια με το ζουμί και γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κρέας 30-40 λ περίπου. βάζουμε και τις πατάτες αλατοπιπερωμένες με το ζωμό του πορτοκαλιου και τη μουστάρδα . Δένετε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι, κόβετε σε φέτες το κρέας και το σερβίρετε με τη σάλτσα πορτοκαλιού.

Προαιρετικά μπορείτε να κόψετε σε φέτες 1 μέτριο μήλο, και να το βράσετε μαζί με το ρολό και τις πατάτες

15879299_1211771555578933_254979121_n

Και για να τους γλυκάνουμε θα φτιάξουμε Σάμαλι με Γιαούρτι.

Υλικά

Γιαούρτι στραγγιστό 400 γρ (2 κεσεδάκια) Γάλα 110 ml Ζάχαρη 200 γρ Σόδα μαγειρικής 10 γρ Αλάτι 1 πρέζα Σιμιγδάλι ψιλό 500 γρ Μαστίχα Χίου 2 κομματάκια Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουτάλι του γλυκού Βούτυρο για το άλειμμα Αμύγδαλα χωρίς φλούδα για στόλισμα Για το σιρόπι

Ζάχαρη 880 γρ Νερό 750 ml Χυμός λεμονιού 25 ml (1 κουτάλι σούπας) Οδηγίες

Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι,το σιμιγδάλι,το γάλα,την σόδα, το αλάτι και την ζάχαρη. Αλέθουμε στο μπλέντερ, λίγη ζάχαρη με την μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μπολ με το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο 28×32 εκ κι απλώνουμε το μείγμα να πάει παντού ομοιόμορφα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας) για περίπου 20 -25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει (όχι τελείως). Το σκεπάζουμε με ένα άλλο ταψί για να το κρατήσουμε υγρό.

Για το σιρόπι : Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό ,τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού να βράσουν όλα μαζί για 7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού. Τρυπάμε το σάμαλι σε διάφορα σημεία και σιροπιάζουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά το γλυκό όπως είναι ζεστό το σιρόπι και χλιαρό το σάμαλι. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Κόβουμε σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια, βάζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και σερβίρουμε.

Αυτά για σήμερα. Περιμένω σχόλια σας, ερωτήσεις αν έχετε και ιδέες ή και δικές σας συνταγές για να τις μοιραστείτε μαζί μας.

Έως την άλλη Παρασκευή σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και καλή εβδομάδα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΌΡΕΞΗ!!!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s