Οι μεγάλες προσδοκίες των Χριστουγέννων!

 

Οι δρόμοι στολισμένοι, τα καταστήματα διακοσμημένα, μικροί και μεγάλοι προετοιμαζόμαστε και περιμένουμε την «πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου». Θα ανταλλάξουμε δώρα, θα δούμε τις οικογένειές μας, θα βρεθούμε με φίλους πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Ή τουλάχιστον έτσι απαιτεί η παράδοση, αφού θέλει τους πάντες να είναι χαρούμενοι, απολαμβάνοντας τα Χριστούγεννα.

Αυτή όμως είναι μια ειδυλλιακή εικόνα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αντί για χαρά, η εορταστική περίοδος φέρνει σε πολλούς στρες, αγωνία και κατάθλιψη. Κλείνονται στον εαυτό τους, κουβαλούν τη θλίψη τους και πολλές φορές δεν λένε τίποτα σε κανένα για όσα περνούν.
Η μελαγχολία των Χριστουγέννων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας των κοινωνικών δικτύων. Αυτές τις μέρες, ειδικά το Facebook είναι γεμάτο με εορταστικές αναρτήσεις. Δέντρα στολισμένα, παιδάκια χαρούμενα, υποσχέσεις για όμορφες μέρες και ακόμη καλύτερες νύχτες. Υπάρχουν παντού φωτογραφίες ανθρώπων που γελούν, που ανοίγουν τα δώρα τους, που κάθονται σε όμορφες παρέες και τα λένε. Φωτογραφίες που παραπέμπουν σε χαρούμενες, γελαστές στιγμές.
Οι ειδικοί λένε πως η μελαγχολία που μας πιάνει τα Χριστούγεννα, οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην έκθεσή μας στα κοινωνικά δίκτυα, και τις προσδοκίες που γεννιούνται βλέποντας τις αναρτήσεις άλλων ανθρώπων. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας και θεωρούμε πως μειονεκτούμε. Πως εμείς δεν περνούμε καλά, την ίδια ώρα που οι άλλοι απολαμβάνουν τη ζωή τους και μάλιστα τόσο καλά, όσο να τη διαφημίζουν στο Facebook και στο Instagram. Ανεβάζουμε τόσο ψηλά τον πήχυ για αυτά που περιμένουμε να συμβούν, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πως οι μεγάλες προσδοκίες είναι καταδικασμένες να μην εκπληρωθούν και έτσι πολλοί απογοητεύονται οικτρά και καταρρέουν ψυχολογικά.
Το να αισθάνεται κανείς λίγο μελαγχολικός ή μπερδεμένος στη διάρκεια των εορτών είναι αρκετά φυσιολογικό, λένε οι επιστήμονες. Η πιο απλή συνταγή για να αποφύγουμε μεγάλο μέρος της μελαγχολίας των Χριστουγέννων είναι να σταματήσουμε να συγκρίνουμε και να ζυγίζουμε τον εαυτό μας με το τι έχουν οι άλλοι και τι δεν έχουμε εμείς. Και φυσικά το καλύτερο όπλο εναντίον της χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας είναι η πλήρης αποχή από το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τώρα τις γιορτές. Άλλωστε, όσο εξαρτημένοι και να είμαστε από το ίντερνετ, η πραγματική ζωή δεν αντικαθιστάται ποτέ από την ψηφιακή.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s