ΔΟΛ: Η περιπέτεια ενός ιστορικού συγκροτήματος.

dol-i-peripeteia-enos-istorikou-sygkrotimatos

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Παλιό εξακύλινδρο τυπογραφείο…

Άθρο Χρήστου Μιχαηλίδη

Μάχη  για να κρατήσουν τα έντυπα (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ), τον ραδιοφωνικό σταθμό (ΒΗΜΑ FM), και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις (in.gr, tovima.gr και tanea.gr) εν ζωή, δίνουν εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι αλλά και οι ιδιοκτήτες και διευθυντές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, γνωστού με τα αρχικά ΔΟΛ.

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ έχει ανοικτά δάνεια προς τις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί επί 5 μήνες. Ένα ποσό περίπου 380.000 ευρώ  που θα κάλυπτε τη μισθοδοσία του 15θήμερου του περασμένου Αυγούστου κατεβλήθη στην Εθνική πριν λίγες μέρες.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ όμως, ως είχε τυπικώς το δικαίωμα, μπλόκαρε τον λογαριασμό του ΔΟΛ διότι στις αρχές Ιανουαρίου έχει λαμβάνειν μαζί με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha που είχαν χορηγήσει κοινό δάνειο, ποσό περίπου 292.000 ευρώ για αποπληρωμή ενός ειδικού φόρου.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ δύο τράπεζες δεν συμφώνησαν με την ενέργεια της Εθνικής, χωρίς όμως την υπογραφή της οποίας δεν ήταν δυνατό να αποδεσμευτεί το ποσό και να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Άρα, από τα 380.000 ευρώ που μπήκαν για την μισθοδοσία του μισού Αυγούστου, αφαιρουμένων των 292.000 ευρώ, έμειναν μόνο 88.000 ευρώ. Που σήμαινε, καμία πληρωμή.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ έκαναν έκτακτη συνέλευση και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (αλλά με πολλές αντιρρήσεις) στην αρχή αυτής της εβδομάδας την αναστολή όλων των εκδόσεων, με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, μέχρι να καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη Σταύρο Ψυχάρη τουλάχιστον το Δώρο Χριστουγέννων, 800.000 ευρώ (τόση είναι η μηνιαία οφειλή για μισθωτούς), που αποτελεί και νομική υποχρέωση. Δηλαδή, αν δεν το καταβάλεις, πας αυτόφωρο και διώκεσαι ποινικά.
ΤΟ «ΔΩΡΟ», γύρω στα 800.000 ευρώ κατεβλήθη τελικά προχθές Τετάρτη, μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας, που πυροδοτήθηκε και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού (ότι «οι επιχειρήσεις της φούσκας μία-μία κλείνουν») καθώς και του υπουργού Άμυνας Καμμένου, που ειρωνικά κατέληγε με τη λέξη Bye. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ενοχλήθηκε που η πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης, συνεπικουρούμενη και από τα έντυπα που την υποστηρίζουν, φάνηκε να χαίρεται με το κλείσιμο ΜΜΕ που θα άφηνε πάνω από χίλιους ανθρώπους στον δρόμο.
ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ εργασίας σταμάτησαν, και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους. Χθες κυκλοφόρησαν τα ΝΕΑ, εξέπεμψε ο ραδιοσταθμός, και άρχισαν να ετοιμάζονται και τα φύλλα του Σαββατοκύριακου, για τα οποία είχε ήδη γίνει προπώληση διαφημίσεων, αλλά και ανήσυχοι για το μέλλον.
«ΠΗΡΑΜΕ μια βαθιά ανάσα», είπε χθες στον «Φ» διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού, που από 1/1/2017 είναι υπό καθεστώς τραπεζικής επιτήρησης, αφού όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δεσμευμένα από αυτές. «Ανήκουμε στις τράπεζες, υπό καθεστώς λειτουργίας», μας είπε.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ κατήφορος για τις εκδόσεις και τα άλλα μέσα του ΔΟΛ άρχισε αμέσως μετά την επιβολή των capital controls. Μέχρι τότε, και παρά τα μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες σε χρέη, οι πληρωμένες γίνονταν με μικρή καθυστέρηση μεν, τακτικά δε.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ του συγκροτήματος με την Κυβέρνηση περιγράφονται ως συγκρουσιακές. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στέλεχος φιλικά προσκείμενο σε αυτήν ήταν εκείνο το οποίο, στην Εθνική Τράπεζα, μπλόκαρε τη μισθοδοσία μόλις κατεβλήθη το αρχικό ποσό των 380.000 ευρώ.
ΦΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Υπέβαλε χθες την παραίτησή του ισχυριζόμενος ότι κατά την συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου δέχτηκε οξεία φραστική επίθεση από συνάδελφο καθηγητή του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, την οποία εκείνος, ο κ. Παναγίδας, εκλαμβάνει και ως ευθεία απειλή κατά της σωματικής του ακεραιότητας.
ΔΕΝ ξέρω τις λεπτομέρειες της ιστορίας/διένεξης, άρα δεν θα μπω σε αυτές. Ξέρω όμως ότι και στην Κύπρο ευδοκιμεί ιδιαίτερα, όχι μόνο στους χώρους των γνωστών μαφιόζων, και η τακτική της εκτόξευσης απειλών, πολλές από τις οποίες δυστυχώς πραγματοποιούνται.
ΣΕ ΕΝΑΝ μικρό τόπο, όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται αναμεταξύ τους, αυτό το ιδιότυπο όσο και απεχθές bullying εκδηλώνεται εύκολα. Η πληροφορία εύκολα βρίσκεται, ευκολότερα διαστρέφεται, και ακόμα ευκολότερα τροφοδοτεί την απειλή.
ΣΕ μεγαλύτερη κλίμακα, μιλάμε για τρομοκρατία. Στην οποία καμία δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία δεν πρέπει ποτέ να ενδώσει, όσο κι αν είναι το κόστος. Πρωτίστως, όμως, είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να παίρνει στα σοβαρά κάθε τέτοια καταγγελία και να την διερευνά μέχρι το τέλος
πηγή philenews.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s