Θέμα χρόνου το «όχι άλλη Συρία»

pro-ton-pylon-to-ochi-alli-syria

 

Άρθρο της Ξένιας Τούρκη

Το χάος επικρατεί εδώ και έξι χρόνια στη Συρία. Πραγματική αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα είναι δύσκολο να γίνει. Στη Συρία πολεμούν τόσοι πολλοί μεταξύ τους, που πλέον είναι δύσκολο να βρεθεί άκρη. Έχουμε στα πεδία των μαχών τις συριακές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τις τζιχαντιστικές οργανώσεις και χιλιάδες ξένους μαχητές, όπως επίσης και την εμπλοκή πολλών χωρών. Η διεθνής κοινή γνώμη δεν είδε ποτέ ζεστά το θέμα του συριακού εμφυλίου πολέμου. Λίγες φορές η Συρία ήταν στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης. Ακόμη πιο υποτονικό και το ενδιαφέρον του κόσμου. Ελάχιστες διαδηλώσεις έγιναν στις ευρωπαϊκές πόλεις για τις χιλιάδες των νεκρών. Κανένας δεν βγήκε στα κοινωνικά δίκτυα να γράψει «Je suis Συρία», όπως έγινε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο. Στα εθνικά κοινοβούλια δεν έγιναν συζητήσεις, δεν εκδόθηκαν καταδικαστικά ψηφίσματα.
«Η μεγαλύτερη τραγωδία του 21ου αιώνα», «λουτρό αίματος», «σφαγή», «νέα Σρεμπρένιτσα», στο δυτικό στρατόπεδο οι χαρακτηρισμοί περισσεύουν για να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη αυτή χώρα. Και μετά από αυτές τις διαπιστώσεις η πλήρης αδράνεια και αδιαφορία. Βλέπουμε κόσμο να πεθαίνει, μαθαίνουμε για τις ακρότητες που συμβαίνουν, διαβάζουμε για το ότι δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν φάρμακα και μετά… τίποτα. Συνεχίζουμε τη ζωή μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η πικρή πραγματικότητα είναι πως ίσως και να μην μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Το κουβάρι στη Συρία είναι τόσο μπερδεμένο που ακόμη και οι καλύτεροι αναλυτές δεν έχουν να προτείνουν κάτι. Η μόνη ελπίδα είναι πως θα μπορούσε να επιβληθεί μια πολιτική λύση, αλλά είναι τόσοι οι παίκτες οι οποίοι δεν ελέγχονται που το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο.
Ακόμη και έτσι όμως, ο υπόλοιπος κόσμος αδιαφορεί για τη Συρία. Κάθε φορά που σημειώνεται μια ανάλογη τραγωδία λέμε όχι «άλλη Ρουάντα», όχι «άλλη Σρεμπρένιτσα». Όμως μια νέα γενοκτονία, ένας καινούργιος πόλεμος έρχεται να μας διαψεύσει και να μας υπενθυμίσει πως την ίδια στιγμή, που εμείς βολευόμαστε στις ζωές μας κάπου αλλού, όχι πολύ μακριά από εμάς άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι. Το «όχι άλλη Συρία» θα ακουστεί σύντομα όταν ξεσπάσει η νέα καταστροφή, αποτέλεσμα της ανικανότητας και της αδιαφορίας μας.
πηγή philenews.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s