Συνέντευξη του Πρόεδρου του ΟΠΑΝΔΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΕΝΤΟΜΑ.

 

 

Von Saia Tsaousidou, Georg Gstrein

 

Σπάνια θα βρεις έναν άνθρωπο που να έχει αφιερώσει όλη του την ζωή στην υπηρεσία του Δήμου στον οποίο έχει μεγαλώσει, σπουδάσει και εργασθεί. Εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια από όποια θέση και να του έχει ζητηθεί υπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων και τους κατοίκους του. Είναι ο πάντα χαμογελαστός Χρήστος Τεντόμας. Ένας άνθρωπος που δεν θα σου πει  ποτέ όχι και θα πάει ο ίδιος να λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει στην γειτονιά σου. Το 2015 ο Δήμαρχος Αθηναίων του ανέθεσε το τιμόνι του ΟΠΑΝΔΑ( Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) του μεγαλύτερου νομικού προσώπου του Δήμου όπως αναφέρει ο ίδιος.

 

1)Πόσο δύσκολο είναι να είστε Πρόεδρος σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του Δήμου της Αθήνας;

Είμαι  ένας άνθρωπος που αγαπά την πόλη του, και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος  στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας διατελέσει σε πολλές θέσεις ευθύνης.

 

Η αλήθεια είναι ότι ως αντιδήμαρχος καθαριότητας το 2004, κατά την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων, διαπίστωσα ότι με οργάνωση και πολλή δουλειά η Αθήνα μπορεί να είναι μια καθαρή αξιοπρεπής πόλη και αυτό ξέρετε είναι πολιτισμός.

 

Ασφαλώς η θέση μου από το 2015 ως προέδρου του μεγαλύτερου νομικού προσώπου του Δήμου Αθηναίων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας έχει διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες προκλήσεις, που είναι καθοριστικές για την καθημερινότητα των Αθηναίων, των τουριστών της πόλης, αλλά και για την εικόνα της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις ούτε οι δυσκολίες, πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων και της πόλης και αποδεικνύεται καθημερινά ότι η ομαδική και συστηματική δουλειά, όταν υπάρχει όραμα, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

  

2)Ποιες οι προτεραιότητές σας στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων;

Προτεραιότητα για μας είναι η νεολαία της πόλης, πως θα ενισχύσουμε τους νέους καλλιτέχνες και αθλητές μας , πως θα προσελκύσουμε και εντάξουμε όλους τους νέους στο πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα που διαλύει την κοινωνική συνοχή

Θέλουμε η Αθήνα να γίνει μητρόπολη πολιτισμού και προορισμός , γι’ αυτό και διοργανώνουμε πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις.

Τα δυο μεγάλα μας φεστιβάλ Καλοκαίρι στην Αθήνα και Χριστούγεννα στην Αθήνα έχουν τεράστια ανταπόκριση λόγω της ποιότητας τους, αλλά και λόγω του ότι όταν δεν προσφέρονται δωρεάν το εισιτήριο είναι πολύ χαμηλό.

Όμως και στα Μουσεία μας, το Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Ελευθέριος Βενιζέλος, το Δωδεκανησικό Σπίτι, την Πινακοθήκη και τις Βιβλιοθήκες μας γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα όχι μόνο για τα σχολεία, αλλά και για όλη την οικογένεια. Πολύ σημαντική είναι η έναρξη λειτουργίας των δύο νέων βιβλιοθηκών μας στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑ-ΠΑΨ), η Βρεφική – Νηπιακή και η Παιδική – Εφηβική, όπου και εκεί πραγματοποιούνται προγράμματα φιλαναγνωσίας, παράλληλα με την Κεντρική μας Βιβλιοθήκη.

Ένα πρόγραμμα που πραγματικά αγαπά ο κόσμος και κλείνουν οι θέσεις άμα τη εμφανίσει του, είναι αυτό των δωρεάν ξεναγήσεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, το οποίο μας δείχνει πόσο «διψάει» ο κόσμος να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

 

3)Είστε πολύ δημοφιλής!!! Πως το εξηγείτε αυτό?

Δεν ξέρω αν είμαι δημοφιλής ξέρω όμως ότι περπατώ σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και μιλώ με όλους , μαθαίνω για τα προβλήματα τα παράπονα τις απαιτήσεις.

Και ο καθένας μπορεί να με βρει και να μου μιλήσει. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για όλους.

 

4) Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσει άμεσα ο Δήμος Αθηναίων;

Η καθαριότητα και ο φωτισμός στην πόλη είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικά προβλήματα.

Ο πολιτισμός μας φαίνεται στην καθημερινότητα και η Αθήνα επιβάλλεται πριν από όλα τα άλλα να διευκολύνει την καθημερινότητα των δημοτών της.

 

5)Υπηρετείτε πολλά χρόνια  το Δήμο της Αθήνας. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Έχετε σκεφτεί να περάσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Και αν ναι πότε θα γίνει αυτό;

Προς το παρόν αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω ότι μπορώ για την Αθήνα ως πρόεδρος του μεγαλύτερου οργανισμού του Δήμου. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι η κεντρική πολιτική σκηνή δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Η φιλοδοξία και το πάθος μου ταυτίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση.
 

6)Μιλήστε μας για το Innsbruck 2016 International Children’s Games.

Ο Οργανισμός συμμετείχε  στους 7ους Χειμερινούς Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες στο Innsbruck της Αυστρίας,  με 6 αθλητές του alpine skiing.

Τα παιδιά μας  ήταν εκπληκτικά και κατακτήσαμε το Χρυσό με τη Μαρία Μαργαρίτη, το χάλκινο με την Κατερίνα Γιαννάκη, και την 5η θέση στη γενική κατάταξη με τον Αλέξανδρο Γαλερίδη.

  

7)Πέστε μας για την τριετή συνεργασία σας με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Συνεργαζόμαστε στον τομέα του πολιτισμού με όλες σχεδόν τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, τα πολιτιστικά τους ιδρύματα, αλλά και φορείς του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η έκθεση φωτογραφίας Ανιχνεύσεις που λειτουργεί αυτή την περίοδο στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, που είναι μία συνεργασία με την Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα παρουσιάσαμε εκθέσεις σε συνεργασία με την Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, την Πρεσβεία του Μαυροβουνίου, της Κορέας, της Ρουμανίας, του Μεξικού, κ.ά.

 Έχουμε όμως σταθερή και ιδιαίτερη συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το γαλλικό ινστιτούτο με υπέροχες εκδηλώσεις και τον πολιτισμό.

 

8)Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους που χωρίς να το θέλουν αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες εξαιτίας της κρίσης.

Είναι σκληρό να φεύγεις από τη χώρα σου επειδή δεν έχεις ελπίδα να βρεις δουλειά και να δημιουργήσεις εδώ. Όμως τη ζημιά την παθαίνει η χώρα που χάνει τα μυαλά εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότησή της.

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν και πάλι οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και θα φέρουν πίσω ότι πιο πολύτιμο διαθέτει τους νέους μας.

 

Ο Χρήστος Τεντόμας εύχεται σε όλους τους Έλληνες και σε όλη την Ομογένεια

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2017

και καλεί όλους να έρθουν να γιορτάσουν μαζί στην στολισμένη Αθήνα που σε κάθε γωνιά της αισθάνεσαι την ζεστασιά και την αγάπη της! 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s