ΜΙΝΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΝΙΚΟ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ.

0

 

von Georg Gstrein

1)   Κύριε Νικηταρίδη, κατ΄ αρχάς είστε Αιγυπτιώτης.

Πράγματι. Οι πρόγονοι μου μετανάστευσαν στην Αίγυπτο τον προηγούμενο αιώνα από Χάλκη, Σύμη, Κρήτη, Κύπρο και Αμοργό, ενώ ο πατέρας μου και η μητέρα μου γεννήθηκαν σε Σουέζ και Αλεξάνδρεια αντίστοιχα.

 

2)   Από πότε ασχολείστε ερευνητικά με τους Αιγυπτιώτες ;

Από το 1987, 30 χρόνια τώρα, ξεκίνησα κατ΄ αρχήν να συλλέγω οτιδήποτε σχετίζεται τόσο με τη Νειλοχώρα, όσο και με τους Έλληνες της Αιγύπτου, και στην πορεία ξεκίνησα να συγγράφω σχετικά ιστορικά άρθρα και βιβλία.

 

3)   Υποθέτω πως είναι αρκετά αυτά… Πείτε μας ενδεικτικά κάποιους τίτλους βιβλίων σας.

Τα άρθρα μου προσεγγίζουν τις 2.500, ενώ τα βιβλία είναι αισίως 20 με τίτλους όπως : ¨Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο¨, ¨Τα Ελληνικά Σωματεία στην Αίγυπτο¨, ¨Τα Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο¨, ¨Αρχαίοι Αιγυπτιώτες¨, ¨Αιγυπτιώτικα Σύμμικτα¨, κ.ά.

 

4)   Φαίνεται πως πραγματικά αγαπάτε αυτό που κάνετε. Έχετε προσδιορίσει από πού πηγάζει η αγάπη αυτή ;

Κοιτάξτε, η βάση είναι η οικογένεια, μια ευρύτατη οικογένεια που αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από Αιγυπτιώτες. Και όλοι αυτοί σε διαφόρων ειδών συγκεντρώσεις, πάντοτε μιλούσαν με ιδιαίτερη αγάπη  και νοσταλγία για τη δεύτερη πατρίδα τους και τους αδελφούς Αιγυπτίους. Σίγουρα υπήρχαν και προβλήματα, μα το καταστάλαγμα ήταν σαφώς θετικό και αυτό είναι που μεταφέρθηκε σ΄ εμένα, ενεργοποιώντας – ας μου επιτραπεί η έκφραση – το ¨Αιγυπτιώτικο DNA¨ μου…

 

5)   Εκτός από το πλουσιότατο και σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό σας έργο, έχετε ασχοληθεί και με τα αιγυπτιώτικα κοινά.

Πράγματι, μεταξύ άλλων, διετέλεσα – και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γι΄ αυτό – επί χρόνια Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ενός αξιολογότατου σωματείου με σχεδόν 4.000 μέλη, ένα σωματείο-μάνα τόσο για τα λοιπά αδελφά αιγυπτιώτικα σωματεία, όσο και για τους χιλιάδες Αιγυπτιώτες που ζουν στην Ελλάδα.

 

6)   Τι σχεδιάζετε για το μέλλον ;

Πρώτα ο Θεός, θα δοθούν κάποιες διαλέξεις, π.χ. για τους Αιγυπτιώτες Ευεργέτες της Ελλάδας, ενώ ετοιμάζω και δύο βιβλία για τις Ελληνικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο και για τις Αιγυπτιώτικες Προσωπικότητες που δεν είναι πια κοντά μας.

 

Συγχαίροντας σας για το πολυσχιδές έργο σας και ευχόμενοι καλή συνέχεια, σας ευχαριστώ θερμά για τη μικρή αυτή συνέντευξη.

 

Να είστε καλά.

*Ας σημειωθεί, πως ο Νίκος Νικηταρίδης, άρθρα του οποίου δημοσιεύονται πλέον τακτικά στην ιστοσελίδα μας, εκτός των άλλων έχει στο ενεργητικό του συλλογές ποιημάτων και διηγημάτων,  καθώς και επιμέλειες εκδόσεων. Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, έχει αποσπάσει δύο πρώτα ποιητικά βραβεία και μία τιμητική διάκριση διηγήματος στην ελληνική Νότια Αφρική, καθώς και ένα τρίτο βραβείο διηγήματος σε σχετικό πανελλαδικό διαγωνισμό. Για την προσφορά του δε στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό έχει τιμηθεί με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, όπως και από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων για την πολύτιμη σ΄ αυτόν προσφορά του

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s