«ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΡΧΗΣ»

 

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΠΑΦΟΣ2017

Από τις 28 Δεκεμβρίου 2016, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, στην Γκαλερί «Εν Πλω»

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, θέλοντας να τιμήσει και εμπράκτως τους μεγάλους δημιουργούς από τη λεγόμενη Δεύτερη Γενιά της Κύπρου, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης εντός του νησιού και των οποίων το έργο έχει απόηχο στην παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία, παρουσιάζει από τις 28 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στην Γκαλερί «Εν Πλω» στην Κάτω Πάφο, την έκθεση, με τίτλο Μυθολογίες μιας Αρχής.

Η έκθεση αυτή, συμβολίζει ταυτόχρονα και τη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον μέσα από το έργο των σπουδαίων αυτών δημιουργών, οι οποίοι επηρέασαν  και συνεχίζουν να επηρεάζουν την εικαστική σκηνή ολόκληρης της Κύπρου. Ο Οργανισμός Πάφος2017 αναδεικνύει μέσα από την έκθεση Μυθολογίες μιας Αρχής το έργο των σημαντικών αυτών δημιουργών, μέσα από καθοριστικά τους έργα, τα οποία σηματοδοτούν την πορεία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου αλλά και παγκοσμίως.

Πρόκειται, ουσιαστικά,  για μια έκθεση σταθμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, αφού θα λάβει χώρα λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και  αποτελεί και τον προάγγελο της μεγάλης γιορτής, που θα ακολουθήσει, σε μια χρονιά ορόσημο για τον τόπο μας.

Οι ζωγράφοι Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, μαζί με τους γλύπτες Άντη Χατζηαδάμο και Κύπρο  Περδίο, επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία της Κύπρου. Στη μακρά δημιουργική πορεία τους, ο καθένας από τους δημιουργούς,  αφομοίωσαν  στοιχεία από τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά και επιρροές από τον έξω κόσμο και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε πολλές εκφάνσεις της τέχνης, καθώς και μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej, ακαδημαϊκός με εμπειρίες σε εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 28 Δεκεμβρίου 2016. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ.Κώστας Καδής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αίθουσα «Εν Πλω», η οποία θα φιλοξενήσει την Έκθεση, έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και επιστρέφει ουσιαστικά με αυτή την έκθεση στην πολιτιστική ζωή της Πάφου, αφού διαμορφώνεται ως χώρος υποδοχής εκθέσεων και άλλων δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017.

Ειδικά για αυτήν την έκθεση, η επιμελήτρια δημιουργεί μέσα στην αίθουσα Εν Πλω ένα δεύτερο σκηνογραφικό χώρο, του οποίου η δομή εμπνέεται από την στοά του Ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο. Ο ειδικά σχεδιασμένος αυτός χώρος, έρχεται να φιλοξενήσει τα έργα των καλλιτεχνών αναδεικνύοντας τα με μοναδικό τρόπο και δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μυσταγωγίας μεταξύ φωτός και σκότους. Ο επισκέπτης έτσι, αποκτά τον ρόλο συμμετέχοντα σε μία βιωματική ιεροτελεστία εμπειρικής αναζήτησης και αναγνώρισης του πλούτου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που γέννησε η Πάφεια γη, μέσα από τα ειδικά επιλεγμένα από την επιμελήτρια έργα.

Η Εν Πλω βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Κάτω Πάφου, απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και πλάι στη θάλασσα και η επανασύνδεση της με την πολιτιστική ζωή της Πάφου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ευρύτερη ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών της Πάφου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από  τις 28 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 (10:00-13:00 και 16:00-19.00) με ελεύθερη είσοδο.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s