Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΕΖ !

15250857_1152485191496354_2708542687252668905_o

 

του Ν. Νικηταρίδη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας (1886-1972) το χειμώνα του 1959 επισκέφθηκε τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής – Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Αντιοχείας – συνομιλώντας περί της ενώσεως των Εκκλησιών και παράλληλα προσπαθώντας να συγκροτήσει μια πανορθόδοξη διάσκεψη. Κάλεσε δε όλους τους χριστιανούς τους κόσμου να ενωθούν, ν΄ αφήσουν κατά μέρος τις εσωτερικές τους διενέξεις και να ακολουθήσουν τα βήματα του Χριστού. Πράγματι, στις 24/9/1961 έλαβε χώρα στη Ρόδο η Α΄ Πανορθόδοξος Διάσκεψη που απέβλεπε στην επαφή και ανταλλαγή απόψεων των ορθόδοξων Εκκλησιών, στη σύνταξη καταλόγου θεμάτων που τις απασχολούσαν για την προσεχή πανορθόδοξη προσύνοδο και στην αποστολή μηνύματος πως η Ορθοδοξία ήταν παρούσα στο σύγχρονο χριστιανικό κόσμο. Ένα βήμα παραπέρα, υπέρμαχος της οικουμενικής κίνησης, ο Αθηναγόρας το 1964 συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο Στ΄ στην Ιερουσαλήμ, συνάντηση που οδήγησε στην αμοιβαία άρση των αναθεμάτων που χρονολογούνταν από το Σχίσμα του 1054.
Ο Αθηναγόρας λοιπόν, παρέμεινε στην Αίγυπτο μία εβδομάδα, επισκεπτόμενος μέσω ενθουσιωδών εκδηλώσεων το δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο και την ελληνική παροικία Αλεξανδρείας στις 2 Δεκεμβρίου και εκείνη του Καΐρου στις 6 Δεκεμβρίου.
Στις 6 Δεκεμβρίου επίσης, πηγαίνοντας στην Ιερά Μονή Σινά, επισκέφθηκε και το Σουέζ, μία επίσκεψη που ο Γ. Κοκκινίδης μέσω τηλεφωνικής ανταπόκρισης στην αλεξανδρινή εφημερίδα ¨Ταχυδρόμος¨ της επόμενης ημέρας περιέγραψε ως εξής :
¨Αλησμόνητος θα μείνει δια την παροικίαν Σουέζ η διεύλευσις εκ της πόλεως μας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, όστις έφθασε εις την πόλιν μας καθ΄ οδόν δια το όρος Σινά, όπου μεταβαίνει προς επίσκεψιν της ιεράς μονής της Αγίας Αικατερίνης.
Τον Πατριάρχην Αθηναγόραν ανέμενον εις την ερημικήν οδόν ο Διοικητής Σουέζ, ανώτατοι αξιωματικοί και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής.
Εις τον ναόν της Αγίας Αικατερίνης [Σουέζ], ένθα εψάλη δοξολογία επί τη αφίξει του, παρέστησαν ο Διοικητής Σουέζ, αντιπροσωπεία εκ τριών ουλεμάδων, αντιπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, αι Προξενικαί και Κοινοτικαί μας αρχαί, οδηγοί και πρόσκοποι, οι οποίοι ετήρουν την τάξιν και πλήθος κόσμου.
Ο ναός ήτο φωταγωγημένος και καταλλήλως διακοσμημένος. Τάπητες με φύλλα λεμονιάς ωδηγούν προς τον βωμόν.
Την ΑΘΠ τον Οικουμενικόν προσεφώνησεν ο Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος, ανταπάντησεν δε ο Πατριάρχης εκφράσας την συγκίνησιν του διότι ευρίσκεται εν μέσω ευσεβών Ελλήνων Χριστιανών.
Από την εκκλησία η ΑΘΠ ο Οικουμενικός [πήγε] στα Κοινοτικά Γραφεία, όπου εδέχθη αντιπροσώπους των διαφόρων θρησκευμάτων και τους προεστούς, δι΄ έκαστον των οποίων είχε και ένα καλόν λόγον.
Το εσπέρας παρετάθη δείπνον υπό της Κοινότητος, εις το οποίον παρεκάθησαν υπέρ τα 100 πρόσωπα και εις το οποίον, σεπτή εντολή της ΑΘΜ, τα φαγητά ήσαν νηστίσιμα.
Κατά το δείπνον ο κ. Χαλαμανδάρης εχαιρέτησεν εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής και της παροικίας γενικώς τον Οικουμενικόν, είτα δε ο Διευθυντής των Κοινοτικών Σχολών Σουέζ κ. Μανδρακός είπεν ολίγους θερμούς λόγους και προσέφερεν εις την ΑΘΠ και την ακολουθίαν του, ανά εν βιβλίον δια το Σουέζ, τέλος δε ελήφθησαν πολλαί αναμνηστικαί φωτογραφίαι¨.
Μια τέτοια αναμνηστική φωτογραφία που έχουμε υπόψη μας και δημοσιεύουμε προέρχεται πιθανότατα από μέλος της ακολουθίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο στο πίσω μέρος σημειώνει τα εξής χαρακτηριστικά για το λαμπρό ελληνισμό του Σουέζ, που παραθέτουμε χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο :
¨Το πέρασμα από το Σουέζ δια το Σινά το 1959. Τας καλυτέρας εντυπώσεις δια την ζωντάνιαν της Παροικίας Σουέζ και Πορτ-Τεουφίκ : 6.000 Έλληνες, 3 Εκκλησίες, 2 Δημοτικά Σχολεία, 1 Γυμνάσιο, 2 Λέσχες. Και όλα αυτά με τα χρήματα των Παροίκων. Καμία επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους¨…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s