Η Συνταγή της Εβδομάδας !!!

15424644_1186441701445252_2022283924_n

 

von Soultana Tyrinopoulou

 

Καλημέρα φίλες μου  και φίλοι. Οδεύουμε σιγά σιγά προς τις Γιορτές και σκέφτηκα να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών ξεκινώντας με τα μελομακάρονα ή φοινίκια όπως τα ονομάζουν οι Έλληνες Ομογενείς σε διάφορα μέρη του Πλανήτη.

 

Ας ξεκινήσουμε με μια πολύ νόστιμη και δροσερή σαλάτα όπου κυριαρχεί το ρόδι πάνω στην ελαφρά πικάντικη κρέμα γιαουρτιού.

Θα χρειαστούμε

3 φλιτζάνια άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο 1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο, καλά στυμμένο 1 μεγάλο πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο μικρά κυβάκια 4 κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα σέλερι 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το άσπρο μόνο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 1 κουταλάκι ξίδι Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι 200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι 150γραμ. μαγιονέζα, χωρίς αβγά 1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη

Για τη διακόσμηση 3-4 κλωνάρια μαϊντανού 1/2 φλιτζάνια σπόρια ροδιού

Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Τρίβουμε το καρότο, το στύβουμε καλά και το προσθέτουμε στο λάχανο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σέλερι, καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε όλα μαζί στο μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα 2/3 του μείγματος στα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά. Το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού το βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε τη σαλάτα σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σφίξει. Όταν πρόκειται να τη σερβίρουμε, τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Την καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού και τη διακοσμούμε με σπόρους ροδιού και κλωναράκια μαϊντανού.

15403226_1186439531445469_936765789_n

Και συνεχίζουμε με μια πολίτικη συνταγή.

Μοσχάρι ρολό με σάλτσα κονιάκ.

Τα υλικά μας είναι :

Ζητάτε απ’ το χασάπη να σας ανοίξει μία φέτα μοσχάρι για ρολό 6-10 φέτες ζαμπόν μπούτι ανάλογα με το μέγεθος της φέτας. 1 σκελίδα σκόρδο κομμένή σε μικρά κομματάκια 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ Λίγο νερό περίπου μισό ποτήρι κρασιού Αλάτι-πιπέρι Λάδι Σπάγγο για το δέσιμο του ρολού 1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ

Εκτέλεση Αλατοπιπερώνουμε ο κρέας μας και από τις δύο μεριές. Στη συνέχεια ανοίγου ε μικρές τρυπούλες στο κρέας στις οποίες χώνουμε τα κομματάκια του σκόρδου. απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν πάνω στο μοσχάρι και στη συνέχεια τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, το οποίο δένουμε καλά με σπάγκο. Ρίχνουμε λίγο λάδι στη χύτρα ταχύτητας ίσα να καλύψει τον πάτο του σκέους, ανάβουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι ροδίζουμε το ρολό απ’ όλες τις μεριές για να το θωρακίσουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το νερό και λίγο αλατοπίπερο και κλείνουμε το καπάκι της χύτας. Όταν ανέβει η βαλβίδα, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 2 ή 3 και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αποσύρουμε την χύτρα από την φωτιά και περιμένουμε να πέσει η βαλβίδα για να την ανοίξουμε. Μόλις την ανοίξουμε αφαιρούμε το ρολό από την χύτρα και το τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος. Περιμένουμε να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρούμε το σπάγκο και το κόβουμε με πριωνωτό μαχαίρι σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών, τις οποίες ακουμπάμε πλαγιαστά τη μία δίπλα στην άλλη. Στη συνέχεια σουρώνουμε την σάλτσα που έμεινε στην χύτρα και την τοποθετούμε σε μία μικρή κατσαρόλα. Παράλληλα λιώνουμε το κορνφλάουρ σε λίγο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση η σάλτσα προσθέτουμε το αραιωμένο κορνφλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσοχή εάν η σάλτσα είναι αραιή προσθέτουμε λίγο ακόμη κορνφλάουρ ανακατεμένο σε λίγο νεράκι. Μόλις είναι έτοιμη η σαλτσα μας την αδειάζουμε πάνω στο ρολό. Σερβίρουμε το ρολό ζεστό με πουρέ πατάτας ή ριζότο με μανιτάρια. Υ.Γ. Εάν δεν διαθέτετε χύτρα ταχύτητας, προσθέστε περισσότερο νερό και βράστε το ρολό για μιάμιση με δύο ώρες προσέχοντας να μην σωθούν τα υγρά και μείνει το φαγητούλι χωρίς σάλτσα .

 

15356137_1186440338112055_282039958_n

 

Και για το τέλος αλλά και  το πρώτο από τα 3 παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων τα παραδοσιακά ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ή ΦΟΙΝΙΚΙΑ.

1 κούπα αραβοσιτέλαιο 1 κούπα ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας κανέλα 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο ξύσμα από 2 πορτοκάλια 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού 1/2 κούπα κονιάκ 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική 1/2 κούπα ζάχαρη 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό 4-4½ κούπες αλεύρι μαλακό 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΣΙΡΟΠΙ:

2½ κούπες ζάχαρη 1½ κούπα μέλι 2 κούπες νερό 1 πορτοκάλι , κομμένο στα δύο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αραβοσιτέλαιο, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, τον χυμό, το κονιάκ, τη σόδα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες και το περισσότερο 4. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε ελάχιστα με τα χέρια. Αν χρειαστεί, βάζουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Το μείγμα δεν το ανακατεύουμε πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να απορροφηθεί το αλεύρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ντύνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο πιο ισομεγέθη γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Δεν τα κάνουμε μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βράζουμε για 3 λεπτά (μετά τον κοχλασμό).Το ξαφρίζουμε και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το ταψί και ρίχνουμε μέσα το καυτό σιρόπι.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σιροπιαστούν έτσι για 3 λεπτά και μετά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν (τουλάχιστον για 1 ώρα). Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.

Καλή σας όρεξη θα τα πούμε ξανά την επόμενη Παρασκευή  και περιμένω τα μηνύματά  σας !!!!

Η δική σας Σουλτάνα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s