Εμείς, ιθαγένειες θέλουμε να πουλάμε!

emeis-ithageneies-theloume-na-poulame

 

 

Είδηση θα ήταν να μην πιάναμε πάτο στις νέες έρευνες, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες, για την εκπαίδευση. Συνηθίσαμε όμως εκεί χαμηλά παρέα με άλλες χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τουρκία … (Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε). Μια χαρά βολευτήκαμε που δεν το κουνάμε όσες έρευνες κι αν μας τρίψουν υποτιμητικά στη μούρη οι Βορειο-Ευρωπαίοι κι οι σπασίκλες Ασιάτες. Και καμία αίσθηση δεν μας κάνει πια.

Δικαιολογητικά φυσικά μπορούμε να βρούμε πολλά. Για τη μεθοδολογία των διαφόρων ερευνών, για τα κριτήρια, για την ψυχοσύνθεση και λοιπά. Ωστόσο, δεν θα μπούμε στον κόπο. Οι 15χρονοι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες, σύντομα θα ενηλικιωθούν και θα γίνουν δεκτοί σε κάποιο πανεπιστήμιο, είτε στην Ελλάδα με δεύτερη και τρίτη αναγωγή είτε στην Αγγλία, η οποία διαθέτει πανεπιστήμια για όλα τα επίπεδα των πελατών, είτε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου που είναι έτοιμα να καλύψουν τα κενά της παγκόσμιας αγοράς είτε οπουδήποτε αλλού. Και θα εξέλθουν πτυχιούχοι. Και τότε αφ’ υψηλού θα έχουμε να λέμε πως βρισκόμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τους πιο πολλούς απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τι σημασία θα έχει τότε αν στα μαθητικά μας χρόνια δυσκολευόμασταν κάπως στην κατανόηση κειμένου ή στη φυσική και τη χημεία;
Εμείς έτσι κι αλλιώς έχουμε άλλους προσανατολισμούς. Υπηρεσίες θέλουμε να πουλάμε. Και ιθαγένεια σε πλούσιους αλλοδαπούς. Και διαμερίσματα σε ψηλά κτήρια και τεχνητά νησιά με θέα τη Μεσόγειο. Και επαύλεις πάνω στο κύμα με τον ήλιο να τις λούζει 330 μέρες τον χρόνο. Κι αυτά ξέρουμε πολύ καλά να τα κάνουμε. Και εκεί το κείμενο θα πρέπει να το κατανοούν οι πελάτες, όχι εμείς. Γιατί, λοιπόν, να κατευθύνουμε τους μαθητές στη βιολογία, τη φυσική και τα μαθηματικά; Τι να τους κάνουμε μετά αν ακολουθήσουν την κβαντική φυσική, την αστρονομία, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά; Ήδη χαρίζουμε πολλούς τέτοιους σε άλλες χώρες που κάποτε ατένιζαν την Κύπρο από τις ψηλές θέσεις των ερευνητικών κατατάξεων.
Και ενίοτε όλο και κάποιος κάτι πετυχαίνει για να μας τονώσει στιγμιαία την αυτοπεποίθηση και να νιώσουμε περήφανοι που ένας Κύπριος κάτι πέτυχε για τον καρκίνο -για παράδειγμα-  για την τεχνητή γονιμοποίηση, για τη θεραπεία του αλτσχάιμερ. Ή ακόμα και στο τένις.
Θυμάστε πόσο περήφανοι ήμασταν κάποτε για τον Παγδατή που τον υποδεχτήκαμε στο αεροδρόμιο με αψίδες νερού που σχημάτιζαν αεροπλάνα;
πηγή philenews.com
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s