ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.

 

untitled1-jpeg

η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στη συνοικία Bayswater του Λονδίνου.

 του  Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

Ο Ηρόδοτος κάνει λόγο περί των Κασσιτερίδων Νήσων, που βρίσκονταν στο άκρο της Ευρώπης, όπου εξαγόταν ο κασσίτερος. Αναφερόταν βέβαια σ΄ αυτές, χωρίς όμως να εγγυάται για την ύπαρξη τους. Το περίεργο είναι πως στην πόλη Κόρνσναλ υπάρχει η Οδός Κασίτερ, με την πιθανότητα να πήρε το όνομα της από το μέταλλο που εξάγεται στη χώρα, το οποίο μπορεί να έδωσε το όνομα στα νησιά με τα οποία οι Αρχαίοι Έλληνες πιθανώς να είχαν σχέσεις.

Πιθανότερο όμως φαίνεται ότι οι Έλληνες επισκέφτηκαν την Αγγλία επί της ρωμαϊκής κατακτήσεως, διότι είναι γνωστό πως Έλληνες έμποροι και τεχνίτες ακολουθούσαν τις ρωμαϊκές εγκαταστάσεις, εκμεταλλευόμενοι τα ωφελήματα της εννόμου πολιτείας των Ρωμαίων. Τα λουτρά, οι επαύλεις και τα ψηφιδωτά πατώματα μοιάζουν να είναι έργα των Ελλήνων. Η δε ελληνική επιρροή των βυζαντινών χρόνων φαίνεται σε μερικά αρχαία κελτικά χειρόγραφα με το αυστηρό γεωμετρικό τους ύφος.

Μετά τη ρωμαϊκή περίοδο, επήλθε η αγγλοσαξονική επιδρομή και μια νέα περίοδος σκότους. Μόλις κατά το τέλος του 7ου αι. γίνεται λόγος περί Ελλήνων και μάλιστα για έναν εκ τον εξοχοτέρων, τον Θεόδωρο τον εκ Ταρσού, ο οποίος πήγε στην Αγγλία το 668 ως Αρχιεπίσκοπος Κανταβρυγίας (Καντερμπέρι). Ο Θεόδωρος επισκέφτηκε όλη τη νήσο, συμφιλίωσε τους αντιμαχόμενους αρχηγούς, μετέδωσε τον Χριστιανισμό στους νότιους Σάξονες, πέτυχε την ενότητα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, δίνοντας της την οργάνωση που έχει έως σήμερα, οργάνωση που θεωρείται ο πρώτος πυρήνας της μετέπειτα αναπτυχθείσας στην Αγγλία ιδέας ενός και μόνο βασιλείου. Ο Θεόδωρος συντέλεσε επίσης και στη διάδοση των γραμμάτων, και την εισαγωγή και μελέτη της ελληνικής γλώσσας.

Μετά την κατάληψη της Αγγλίας από τους καθολικούς Νορμανδούς, επελθόντος του σχίσματος, κατέστη δυσχερής η φιλική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Νορμανδικής Αγγλίας. Η άλωση τώρα της Κωνσταντινούπολης έφερε αρκετούς Έλληνες μέχρι την Αγγλία. Πάντως, οι σχέσεις μεταξύ Άγγλων και Ελλήνων έγιναν συχνότερες μετά τη σύσταση της Ανατολικής Εταιρείας και της εμπορικής σύμβασης με την Τουρκία το 1679.

Από τότε παρουσιάζονται εγκάρδιες σχέσεις, ιδίως μεταξύ των ορθοδόξων και των Άγγλων κληρικών, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις που βρισκόταν σε αλληλογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο της Κανταβρυγίας έστειλε δώρο στον Κάρολο Α΄ μια αλεξανδρινή βίβλο, η οποία έδωσε στην Αγγλία την αφετηρία για βιβλική κριτική. Ο Λούκαρις ενθάρρυνε και την εισαγωγή στην Ελλάδα τυπογραφείου από την Αγγλία το 1615. Άλλοι Έλληνες λόγιοι, που μετέβησαν και δίδαξαν στην Αγγλία ήταν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μητροφάνης Κριτόπουλος, ο μοναχός και λόγιος Χριστόφορος Άγγελος, ο Ναθαναήλ Κανόπιος που εισήγαγε τον καφέ στην Αγγλία το 1636-1640, κ.ά.

Το 1669 ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική αποικία στο Λονδίνο, πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Ροδοκανάκη, ο οποίος καταγόταν από ευγενή οικογένεια της Χίου και καυχιότανε πως είλκε το γένος του εκ του Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Ο Ροδοκανάκης είχε γνωρίσει τον Κάρολο στην εξορία και όταν αυτός επανέκτησε το θρόνο, τον διόρισε επίτιμο γιατρό του. Προς τον Ροδοκανάκη λοιπόν αποτάθηκαν οι εν Μαγάγα αποκατασταθέντες μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης Έλληνες, ζητώντας να μεσολαβήσει για να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στην Αγγλία και να σωθούν έτσι από την πίεση των φανατικών Ισπανών. Ο Κάρολος έδωσε την άδεια και όντως εγκαθιδρύθηκε η πρώτη ελληνική αποικία εν Σοχώ. Το 1677-1679 ιδρύθηκε εκεί και η πρώτη ελληνική εκκλησία, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η δεύτερη ελληνική εκκλησία κτίστηκε περί το 1822 (κατ΄ άλλους το 1837), εποχή κατά την οποία για να σωθούν πολλοί Χιώτες μεγαλέμποροι εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε στο Firsbury Circus. Στα 1849 ανήγειραν νέο ναό στην Wintsester street του London Wall. Τέλος, πολύ αργότερα, στα 1881, χτίστηκε και μια άλλη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία, στη συνοικία Bayswater. Η οργάνωση των Ελλήνων του Λονδίνου σε Kοινότητα έγινε το 1837 και η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1839. Απαρτιζόταν από τα ευπορότερα μέλη της παροικίας, στην πλειοψηφία τους Χιώτες.Από τότε και για έναν περίπου αιώνα το Λονδίνο ήταν το αρχηγείο των μεγαλύτερων Ελλήνων εμπόρων του κόσμου, οι οποίοι κατείχαν υψηλή θέση στην αγγλική κοινωνία, όπως οι αδελφοί Ράλλη, των οποίων ο οίκος χρονολογείται από το 1817. Ελληνικό σχολείο στο Λονδίνο λειτούργησε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στο διάστημα 1870-83, ενώ μέχρι τότε το ρόλο του αναπλήρωναν ιδιωτικοί δάσκαλοι.

Σήμερα την θέση των εμπόρων έχουν πάρει οι μεγάλοι και σπουδαίοι ανά τον κόσμο Έλληνες πλοιοκτήτες, που έχουν τις έδρες των ναυτιλιακών και λοιπών επιχειρήσεων τους στο Λονδίνο, ενώ υπολογίζεται ότι ζουν στην Αγγλία περίπου 250.000 Έλληνες και Κύπριοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s