ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΣ Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΥ.

article_13992_36512

 

 

Von Georg Gstrein

 

1)  Πριν πέντε χρόνια, το Νοέμβριο του 2011, το Οικουμενικό Πατριαρχείο σας εξέλεξε Μητροπολίτη Αυστρίας και έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης. Σας ξάφνιασε αυτή η απόφαση ή την περιμένατε;

Μπορώ να πω ότι με χαρά αλλά και συναίσθηση ευθύνης δέχτηκα αυτή την απόφαση της Εκκλησίας. Δεν περιμένει κανείς όταν γίνεται μοναχός ή κληρικός κάτι. Αφήνεται στον Θεό και εμπιστεύεται την Εκκλησία. Οφείλω να ομολογήσω ότι με χαροποίησε αυτή η κλίση στη νέα μου διακονία, αλλά ταυτόχρονα με γέμισε και με αισθήματα ευθύνης και χρέους απέναντι στην ιστορική Μητρόπολη που μου ανατέθηκε να διακονήσω και κυρίως απέναντι στις ψυχές των ανθρώπων που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός να ποιμάνω.

 

2)  Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για τη προηγούμενη ζωή και σταδιοδρομία σας;

Όπως γνωρίζετε γεννήθηκα στην Κρήτη, πραγματοποίησα τις σπουδές μου στην Αθήνα στη Ριζάρειο Σχολή, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία, με προτροπή της Εκκλησίας, πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.

Διακόνησα ως κληρικός στην Ι.Μ. Γερμανίας και ως Πρωτοσύγγελος επί επταετία στην Ι.Μ. Γαλλίας, στο Παρίσι, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να εμπεδώσω την διακονία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στη Δυτική Ευρώπη,  αλλά κυρίως την διακονία των Ελλήνων της διασποράς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στους διορθόδοξους διαλόγους, στη σχέση μεταξύ των άλλων αδελφών εκκλησιών, καθώς και στις σχέσεις με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και Εκκλησίες. Γενικά στο διάλογο με την κοινωνία και τον άνθρωπο.

 

3)  Θεσμικά προεδρεύετε στην Σύνοδο των Ορθοδόξων Επισκόπων Αυστρίας. Πως έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις σας μαζί τους;

Όσον αφορά στην επισκοπική συνέλευση της Αυστρίας, οι σχέσεις με τους αδελφούς μας Αρχιερείς, που έχουν κανονική δικαιοδοσία στην Αυστρία, είναι αρμονικές. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για το καλό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο καθένας με το χάρισμα που ο Θεός του έχει δώσει, προσπαθεί να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του, ώστε η ορθοδοξία στη χώρα που ζούμε να εκφράζεται με μια φωνή, να εδραιώνεται και να προοδεύει.

 

4)  Παρατηρούμε κατά την διάρκεια της Ποιμαντορίας σας μια ραγδαία αύξηση του εφημεριακού κλήρου της Ι.Μ. Αυστρίας, με πρόσφατο παράδειγμα τη χειροτονία του πρώτου αυστριακού κληρικού στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Που οφείλετε κατά τη γνώμη σας η θετική αυτή εξέλιξη;

Η εκκλησία γνωρίζετε ότι είναι μια συνέχεια. Από τους Μακαριστούς προκατόχους μου, Μητροπολίτες Χρυσόστομο και Μιχαήλ, παρέλαβα μια Ιερά παρακαταθήκη και μια Μητρόπολη με καλές βάσεις. Με τη χάρη του Θεού εγώ με τους συνεργάτες μου συνεχίζουμε αυτό το έργο και προσπαθούμε να δώσουμε τον εαυτό μας  ώστε νέες δραστηριότητες να αναπτυχθούν, νέοι κληρικοί να αναλάβουν καθήκοντα και ποιμαντική δράση. Με τη χάρη του Θεού νέοι άνθρωποι να γίνονται καθημερινά συγκυρηναίοι και βοηθοί σε αυτό το έργο της Εκκλησίας. Αυτά τα ευλογεί ο Θεός. Εμείς απλά κόπο δίνουμε και τον εαυτό μας προσφέρουμε.

Είναι αλήθεια ότι πριν από μερικούς μήνες ένας μορφωμένος νέος αυστριακός, ελληνομαθής, φίλος του ελληνικού πνεύματος προσήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου της Ι.Μ. Αυστρίας και χειροτονήθηκε υπό της αναξιότητάς μου. Πρόκειται για τον π. Νικόλαο Rappert διδάκτορα της θεολογίας, ο οποίος προστίθεται στους διακεκριμένους και άξιους κληρικούς της μητροπόλεως μας και θα αναλάβει κυρίως τη διακονία των ασθενών και των φυλακισμένων, καθώς και την ευθύνη της οργάνωσης της νέας γερμανόφωνης ενορίας.

 

5)  Σε διάστημα πέντε ετών ιδρύσατε νέες ενορίες και ανακαινίσατε παλαιούς, ιστορικούς ναούς. Πως βρήκατε τα οικονομικά μέσα, σε καιρούς τόσο δύσκολους, για να πραγματοποιήσετε αυτό το έργο;

Η βασική πηγή των εσόδων μας προέρχεται από την αγάπη του κόσμου. Κυρίως τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας, οι φίλοι της Ιεράς Μητροπόλεως, οι πιστοί που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην ανακαίνιση και συντήρηση όσων παραλάβαμε από τους προγόνους μας, αυτοί που αγαπούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και που θέλουν να την παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολες εποχές. Εμείς ξεκινάμε το έργο, ο Θεός ευλογεί, οι άνθρωποι βλέπουν, εκτιμούν και βοηθούν. Αυτό μας δίνει δύναμη. Οτιδήποτε ξεκινήσαμε, οι Έλληνες της Βιέννης, οι φίλοι της Ελλάδος στην Αυστρία, αλλά και ανά τον κόσμο, βοηθούν και συνδράμουν αυτό το έργο. Τους ευχαριστούμε και προσευχόμαστε ο Θεός να τους χαρίζει το εκατονταπλάσιο αυτών που δίνουν στην Εκκλησία και να τους δίδει υγεία και κάθε καλό στην οικογένειά τους.

 

6)  Ως αδελφός της περίφημης Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη στην Κρήτη μεταφέρατε και το αντίστοιχο πνευματικό κλίμα του ορθόδοξου μοναχισμού στην Αυστρία, που είχε σαν συνέπεια και την ίδρυση της πρώτης Ορθόδοξης Ιεράς Μονής στο έδαφός της.

Είναι αλήθεια ότι προέρχομαι από μια Μονή της Κρήτης, την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη.  Στον Άγιο Γεώργιο και στην αδελφότητα της μονής οφείλω πολλά. Όπως γνωρίζετε εμείς οι κληρικοί οφείλουμε τα πάντα στην Εκκλησία και ήθελα άμα τη εκλογή μου να ιδρυθεί ένα ορθόδοξο μοναστήρι εδώ στην Αυστρία, ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να προστρέχουν εκεί, να λαμβάνουν δύναμη, να εξομολογούνται, να αγιάζονται. Παράλληλα με το ποιμαντικό έργο των ενοριών, να δράσει και η μονή σαν ένας πνευματικός χώρος, σαν πνεύμονας από όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν δύναμη και να συνεχίζουν τον αγώνα της ζωής. Όπως γνωρίζετε τα μοναστήρια μας είναι πνευματικές οάσεις, οι μοναχοί έχουν σαν κύριο σκοπό την προσευχή και τον αγιασμό τους, αλλά παράλληλα αγκαλιάζουν με την προσευχή τους και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτό ευελπιστούμε και για το μοναστήρι εδώ. Να γίνει μία όαση πνευματική, να γίνει ένα κέντρο όπου οι άνθρωποι θα προσέρχονται, θα καθαρίζονται, θα λαμβάνουν δύναμη και θα αγιάζουν τη ζωή τους.

 

7)  Δείχνετε ιδιαίτερη στοργή στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης. Από πού πηγάζει αυτή και γιατί;

Είναι αυτονόητο ότι ο εκάστοτε Μητροπολίτης, όντας και διευθυντής, δείχνει στοργή , αγάπη, μέριμνα και φροντίδα για την Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο και δεν πρέπει, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Πρέπει να στηρίξουμε ένα θεσμό που συνοδεύεται από μακρόχρονη παράδοση. Η Σχολή μας είναι το παλαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα της Διασποράς και όλοι μας, διεύθυνση, καθηγητές, γονείς, μαθητές πρέπει να κρατήσουμε αυτό το στολίδι, αυτό το κόσμημα που έχουμε και να βοηθήσουμε στην εύρυθμη λειτουργία του αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη του ως φορέα του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής παιδείας για τα ελληνόπουλα της Διασποράς.

 

8)  Όπως συμβαίνει και σε άλλες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, ιδρύσατε κοινότητα για τους ορθοδόξους Ουκρανούς. Πως το αποδέχτηκαν;

 Ιδρύσαμε την ουκρανόφωνη ενορία προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους Ουκρανούς, ορθοδόξους αδελφούς μας να προσεύχονται στη γλώσσα τους υπό την πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο της ίδρυσης τέτοιων ενοριών δεν είναι πρωτόγνωρο. Γίνεται με σκοπό να καλυφθούν οι λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών και χαιρόμαστε που τους δίνουμε τη δυνατότητα να βρουν μία νέα πνευματική πατρίδα. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αγκαλιάζει τους πάντας.

 

9)  Έχετε οργανώσει πολλές φορές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για να συγκεντρώσετε βοήθεια για τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας στην Ελλάδα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Όσον αφορά την βοήθεια της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της κρίσεως στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι ένα σεβαστό ποσό έχει συγκεντρωθεί και έχει προσφερθεί τα τελευταία χρόνια στους αναξιοπαθούντες και στους έχοντας ανάγκη αδελφούς μας. Αξίζει να τονίσουμε ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προήλθαν και πάλι από την αγάπη και τα φιλάνθρωπα αισθήματα των Ελλήνων της Βιέννης αλλά και των φιλελλήνων αυστριακών αδελφών μας, που έσπευσαν στο κάλεσμα της Ι.Μ. Αυστρίας και αγκάλιασαν όλες τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για τον σκοπό αυτό. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την υπαίθρια ετήσια γιορτή με τίτλο “ Είμαστε όλοι Έλληνες “ – “ Wir sind alle Griechen “ τα έσοδα της οποίας, μέχρι και το τελευταίο λεπτό, διατέθηκαν για την ανακούφιση του δοκιμαζομένου ελληνικού λαού. Παράλληλα οργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα, υπό μορφή συναυλιών, φιλανθρωπικών αγορών ακόμη και εράνων προκειμένου να καλυφθεί σημαντικό μέρος των αναγκών αυτών.

  

10)              Προσφέρετε βοήθεια και στους Έλληνες που καταφεύγουν τα τελευταία χρόνια ως οικονομικοί μετανάστες στην Αυστρία;

Προσπαθούμε να είμαστε εδώ για τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Δυστυχώς τα υλικά μέσα που διαθέτουμε δεν είναι επαρκή. Η Εκκλησία, ως παράγοντας κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων μεταναστών στην αυστριακή κοινωνία, είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μαθήματα εκμάθησης γερμανικής γλώσσας για τους ανθρώπους που έρχονται στη Βιέννη αναζητώντας εργασία και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Τα μαθήματα συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά και προσφέρονται εντελώς δωρεάν στους ενδιαφερομένους από την Ι.Μ. Αυστρίας. Παράλληλα προσπαθούμε να δώσουμε πληροφορίες πρακτικής φύσεως και κατά το δυνατόν εξεύρεση λύσεων σε καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση σε μία νέα χώρα. Και πάνω από όλα να προσφέρουμε ένα στήριγμα ανακούφισης και συμπαράστασης και ένα λόγο αγάπης και παρηγοριάς σε όσους ζητούν καταφύγιο στην Εκκλησία.

  

11)              Τι κάνατε για την προβολή της Ορθοδοξίας στους Αυστριακούς Χριστιανούς;

Προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις και να συνεχίσουμε την παράδοση της συνεργασίας και του διαλόγου που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Αυστρία. Η καλύτερη προβολή της Ορθοδοξίας είναι το ορθό βίωμα και εμείς εδώ απλά προσπαθούμε να ζούμε την πίστη μας. Δεν κάνουμε προσηλυτισμό, δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος είναι ο καλύτερος, δίνουμε μαρτυρία της αλήθειας της πίστης μας και ζούμε αυτή την πίστη με ταπείνωση και σεβασμό στο συνάνθρωπο.

 

12)              Σεβασμιώτατε, τι προσδοκάτε για τα επόμενα χρόνια της Αρχιερατείας σας;

Ευελπιστώ να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το λόγο του Θεού, να ζήσουμε σύμφωνα με την πίστη και την παράδοσή μας, να έρθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον , να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να γίνει κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας, να συνδράμουμε στο καλό και να αποβάλουμε ό,τι είναι αρνητικό και μας χωρίζει. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε τα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, τα ανακαινιστικά μας έργα, θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή του μοναστηριού μας και θα προσπαθήσουμε κι εμείς να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας. Θα διατηρήσουμε και θα εμπλουτίσουμε όσα παραλάβαμε από τους προγόνους μας προς δόξα Θεού και οικοδομή των πιστών.

Να είμαστε όλοι κοντά στον Θεό.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ. Την Ευχή σας.

Advertisements

2 thoughts on “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΣ Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΥ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s