150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ !

 

monastiri

 

von Panos Zacharias

Το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου ( 23 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου ) αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η πολιορκία της Μονής από τους Τούρκους σημειώθηκε στις 8 και 9 Νοέμβριου με τον Μουσταφά Πασά να έχει 15.000 χιλιάδες στρατιώτες και τριάντα κανόνια έξω από την Μονή, απαιτώντας από τον ηγούμενο της Μονής (Γαβριήλ Μαρινάκη) να παραδοθεί. Ο ηγούμενος αρνήθηκε. Στην μονή υπήρχαν 259 πολιορκημένοι  και 700 γυναικόπαιδα.

Η επίθεση των Οθωμανών ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου. Παρά τις ισχυρές επιθέσεις τους δεν κατάφεραν να καταλάβουν την Μονή. Στις 9 Νοεμβρίου οι Οθωμανοί εισέρχονται στον περίβολο της Μονής. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μεγάλη σφαγή. Ο Κωστής Γιαμπουδάκης ανατίναξε την μπαρουτοαποθήκη της Μόνης. Σκορπίζοντας των θάνατο τόσο στους Έλληνες όσο και στους Οθωμανούς.

Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια.

Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο τρείς κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει την Μονή Αρκαδίου  Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

                                             Πως φτάσαμε στο Ολοκαύτωμα της Μονής?

 Ορόσημο για την έναρξη της Κρητικής Επανάστασης αποτελεί η Παγκρήτια Συνέλευση τον Μάιο του 1866. Η συνέλευση είχε σκοπό την παράδοση αιτημάτων στον Σουλτάνο που αφορούσαν: Βελτίωση φορολογίας για τους Χριστιανούς, Σεβασμό της Χριστιανικής θρησκείας, και την δυνατότητα ο τοπικός πληθυσμός να εκλεγεί ελευθέρα τους δημογέροντες του

Παράλληλα, Η συνέλευση απέστειλε μυστικό υπόμνημα προς τους μονάρχες των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία Γαλλία και της Ρωσία), με το οποίο τους καλούσε να ενεργήσουν για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ή να μεσολαβήσουν στη χορήγηση από τον Σουλτάνο «Οργανικού Νόμου». Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχε και ο Γαβριήλ Μαρινάκης, ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου, που ήταν το επαναστατικό κέντρο της περιοχής Ρεθύμνης.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αδιαφόρησαν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε ουδετερότητα και δεν πήρε ανοιχτά το μέρος των επαναστατών.

Μη αναμένοντας βοήθεια από πουθενά, οι Κρητικοί αποφάσισαν να ξεσηκωθούν μόνοι τους και ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στις 21 Αυγούστου 1866, με το σύνθημα «Ένωσις ή Θάνατος» και αρχηγούς τον Ιωάννη Ζυμβρακάκη στα Χανιά, τον  συνταγματάρχη Πάνο Κορωναίο στο Ρέθυμνο και τον Μιχαήλ Κόρακα στο Ηράκλειο. Η Κρητική Επανάσταση υποχώρησε τον Ιανουάριο του 1869, αλλά ο Σουλτάνος δεν μπόρεσε να καθυποτάξει ολοκληρωτικά τους Χριστιανούς της Κρήτης. Έτσι, υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον «Οργανικό Νόμο» (3 Φεβρουαρίου 1868), ένα είδος Συντάγματος, που προέβλεπε προνόμια για τους χριστιανούς και καθεστώς ημιαυτονομίας για το νησί. Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα συνέβη το 1912.

                                                       ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η 8η Νοέμβριου αποτελεί τοπική αργία για τον Νομό Ρέθυμνου. Στις 8.30 της 8ης Νοέμβριου θα τελεστή στην Μονή Αρκαδίου συνοδική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και στις 09.30 θα γίνει η παρέλαση στη κεντρική λεωφόρο του Ρεθύμνου, τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Σχολείων, Αντιπροσωπειών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ράθυμής. Μετά το πέρας της Παρέλασης στις 12:00 θα γίνει η επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλοπούλου . Στις εκδηλώσεις της επετείου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

mona

 

( Η μπαρουτοαποθήκη της Μόνης, Όπου ανατίναξε ο Κωστής Γιαμπουδάκης , Σκορπίζοντας των θάνατο τόσο στους Έλληνες όσο και στους Οθωμανούς.)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s