Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην ελληνική εφημερίδα Ήφαιστος Βιέννης και στον Georg Gstrein

 venizelos1421499147

 

Κύριε Πρόεδρε έχουμε χαρά που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας μια και είστε από τα παλιά σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα με τις γνώσεις  και την πείρα σας  από τους «νεότερους» και πιο σύγχρονους της γενιάς μας. Θα αρχίσουμε από την σημερινή κατάσταση και θα πάμε πιο πίσω.

 von Georg Gstrein

 

– Σε πιο σημείο πιστεύετε ότι κινδυνεύουν οι θεσμοί και η Δημοκρατία; τι  γίνεται ακριβώς; Αυτή σας η άποψη είναι συνδεδεμένη στενά με τις « περίεργες» προσπάθειες αναθεώρησης του Συντάγματος;

Ευ. Βενιζέλος: Τα θεσμικά ζητήματα που κυριαρχούν είναι η δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για τα ίδια θέματα που κυριαρχούν στην Πολωνία και την Ουγγαρία και δημιουργούν την αντίθεση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι για την Πολωνία έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ, ενώ η ίδια διαδικασία, της επιβολής κυρώσεων, είναι πολύ πιθανό να κινηθεί και για την Ουγγαρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση αφαίρεσε δια νόμου την αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να αδειοδοτεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ανέλαβε η ίδια την αρμοδιότητα μιας ανεξάρτητης αρχής που προβλέπεται στο Σύνταγμα ακριβώς για να περιορίζεται η εξουσία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Επιπλέον η κυβέρνηση, με την πλειοψηφία της στη Βουλή, περιόρισε αυθαιρέτως τον σταθμό των αδειών σε τέσσερις, δήθεν για λόγους αντοχής της αγοράς, αλλά επιδίωξε τίμημα για κάθε άδεια που δεν δικαιολογείται από τις αντοχές της αγοράς, ενώ υπάρχουν αδιάθετες συχνότητες. Οι παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης οξύνθηκαν με αφορμή την κρίση για τη συνταγματικότητα του νόμου περί αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ακραίο σημείο προς  το παρόν είναι  η δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών  δεδομένων ( προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας)  δικαστή που μετέχει στη σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας ! Όλα αυτά δεν είναι ζητήματα αναθεώρησης, αλλά σεβασμού και εφαρμογής του Συντάγματος. Άλλωστε δεν υπάρχουν οι συναινέσεις και οι αυξημένες  πλειοψηφίες  που απαιτεί το Σύνταγμα για την αναθεώρηση του.

 

– Τι γίνεται με τα Δικαστήρια; Παλιά θεωρούσαμε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτό το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, σημαντικό θεσμό. Τώρα φαίνεται σαν να βοηθάει ανοιχτά την κυβέρνηση, είναι δυνατόν αυτό ή απλά έτσι φαίνεται;

Ευ. Βενιζέλος: Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει μεγάλη παράδοση και δικαστές υψηλού κύρους. Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να προκαταλάβει τις αποφάσεις του και να επιχειρήσει να το  επηρεάσει.

 

–  Ας πάμε στην Ελληνική Οικονομία. Εσείς σαν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά, αρχίσατε μια σοβαρή προσπάθεια για την ανάκαμψη της κακοπαθημένης Οικονομίας; Τι γίνεται σήμερα; Γνωρίζω ότι πέραν τις πολιτικής σας τοποθέτησης είστε ένας πολιτικός που δεν φοβάται να πει τη αλήθεια. Αν πάμε έτσι όπως μας πάει η Κυβέρνηση, υπάρχει ελπίδα  για διέξοδο για οικονομική ανέλιξη?

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 είχε πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα, κλίμα οικονομικής αισιοδοξίας. Είχε γίνει μια επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με μεσοπρόθεσμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Οι τράπεζες ήταν ανακεφαλαιοποιημένες και το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του δημοσίου σε αυτές  έφτασε τα 25 δις ευρώ χρηματιστηριακής αξίας. Από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και μετά η βλάβη που έχει προκληθεί είναι τεράστια. Η χώρα αντί να βγει από το μνημόνιο μπήκε σε τρίτο μνημόνιο και ήδη συζητείται το τέταρτο  μετά το 2018. Τώρα η επιστροφή στην  κατάσταση του Δεκεμβρίου 2014 φαίνεται πολύ μακρινός στόχος. Βασική προϋπόθεση για  να υπάρξει ελπίδα και διέξοδο είναι να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια  εθνική  στρατηγική και θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα θα μένει εγκλωβισμένη και θα φλερτάρει με το αδιέξοδο. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να κατανοήσει τι συνέβη και να υιοθετήσει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα.

 

– Πως βλέπετε την κρίση με τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας? Θα κλείσουν όσα κανάλια  δεν έχουν άδειες ή θα πληρώσουν πολύ περισσότερα για να τις αποκτήσουν;

Ευ. Βενιζέλος: Όπως σας είπα, το νέο τηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να διαμορφωθεί γιατί βασίζεται σε ένα κατάφωρα αντισυνταγματικό νόμο που προσβάλλει επιπλέον και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο.

 

– Με 23% και πάνω ανεργίας φοβάστε μια κοινωνική έκρηξη και πως θα έρθει αυτή;

Ευ. Βενιζέλος: Η κοινωνία άντεξε έξι δύσκολα χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλοί πίστεψαν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ και από δίπλα των ΑΝΕΛ. Τώρα υπάρχει κούραση, διάψευση και εξάντληση λόγω υπερφορολόγησης. Η ανεργία μειώνεται μόνο μέσω των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό χρειάζονται οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που είπαμε. Η κυβέρνηση καταρρέει δημοσκοπικά. Το ζητούμενο τώρα  είναι μια άλλη κυβέρνηση που θα εκφράζει όλες τις πραγματικά δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Δυνάμεις όχι μόνο πολιτικές αλλά και κοινωνικές, παραγωγικές.

 

– Πως βλέπετε το πρόβλημα των προσφύγων που συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν προοπτικές μείωσης. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, δεδομένου ότι δύσκολα μια Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να στείλει πίσω πρόσφυγες ( με βάση το παρελθόν του 1922)  χωρίς κοινωνική κατακραυγή;

Ευ. Βενιζέλος: Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές. Ανήκει στην ευθύνη του ΟΗΕ. Ούτε καν της ΕΕ. Και σίγουρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα επειδή γεωγραφικά βρίσκεται στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Δυστυχώς η ΕΕ δεν έχει τη διεθνή πολιτική οντότητα που θα της επέτρεπε  να παίξει σοβαρό ρόλο στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή στην τραγική κατάσταση που υπάρχει στη  Συρία, αλλά και στη Λιβύη κοκ. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας παρότι είναι πολύ εύθραυστη, πρέπει να εφαρμοστεί και όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την Ιταλία και όσες χώρες μέλη υφίστανται την μεγάλη πίεση. Το να κλείνεις τα εθνικά σου σύνορα χωρίς να προωθείς μια ευρωπαϊκή λύση δεν βοηθάει σε τίποτα. Η αύξηση των προσφυγικών πιέσεων προς την Ελλάδα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά Ευρωπαϊκό, Γερμανικό, Αυστριακό, κοκ

 

– Αν ήσασταν ΥΠΕΞ, θα στέλνατε πίσω στην Τουρκία όσους ζητούν πολιτικό άσυλο σ’ εμάς; αν όχι τι θα τους κάνατε;

Ευ. Βενιζέλος: Οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου κρίνονται διοικητικά και τελικώς  δικαστικά με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες και όλες τις κυβερνήσεις. Άλλωστε υπάρχουν και μηχανισμοί διεθνούς δικαστικού ελέγχου.

 

– Ποιος έφταιξε και έφτασε η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού πολιτικά κόμματα, στελέχη, συνδικάτα, τι; Και που οφείλετε αυτή η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ; Από Κόμμα Εξουσίας, σε ένα από τα μικρά

Ευ. Βενιζέλος: Έφταιξε μια ολόκληρη κοινωνική και πολιτική νοοτροπία. Ο δημοσιονομικός και μακροοικονομικός έλεγχος χάθηκε όμως την περίοδο 2004-2009 και ιδίως 2007-2009 γιατί η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο, μια νέα αφετηρία. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο του δυσανάλογο βάρος ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης και πλήρωσε τεράστιο κόστος γιατί ένα μεγάλο μέρος της βάσης του πίστεψε στις ψευδείς υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όλοι ζουν την αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ όμως διαμόρφωσε τη μόνη υπεύθυνη εθνική στρατηγική, στην  οποία προσχώρησαν εκ των πραγμάτων όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην κυβέρνηση. Και τώρα χωρίς το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Παράταξη, δεν υπάρχει σοβαρή και ασφαλής γραμμή προς το μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s