Απόφαση του ΣΤΕ και η Κυβέρνηση!

untitled.png

του Πάνου Ζαχαριά

Στις 26/10 συνεδρίασε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας ( Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο) όπου και έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον Νόμο Παππά (Ν. 4339/2015). Οι 25 Αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας  έκριναν με ψήφους 14-11, ότι ο νόμος προσκρούει  στο Άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο καθορίζει ως μόνο όργανο για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Η απάντηση της Κυβέρνησης δια της εκπροσώπου τύπου ( Όλγας Γεροβασίλη ) ήταν άμεση.  «Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.»

Συμπερασματικά έχουμε σύγκρουση της δικαστικής  με την εκτελεστική εξουσία, μια κατάσταση που δεν βλέπουμε συχνά τα τελευταία 42 χρόνια στην Ελλάδα. Το Ερώτημα που δημιουργείται είναι πως προέκυψε αυτή η κόντρα? Η Δικαστική εξουσία με την απόφαση της προσπαθεί να σαμποτάρει την κυβέρνηση?.

Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να εφαρμόσει την προεκλογική της δέσμευση για την ρύθμιση του Ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού τοπιού. Παρ όλο ότι η ιδέα της κυβέρνησης είναι απολύτως σωστή, υπάρχει πρόβλημα όσο αφορά τον τρόπο υλοποίησης.

Με βάση την αναθεώρηση του συντάγματος το 2001 και το άρθρο 101Α το οποίο προστέθηκε, κάνει λόγο για τις 5 συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές (την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και τον Συνήγορο του Πολίτη). Όσο αφορά το Ε.Σ.Ρ με τις ίδιες διατάξεις κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία του Συμβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας και η άμεση σύνδεσή του με το Κοινοβούλιο, το οποίο ασκεί έλεγχο στην εν γένει δραστηριότητά του. Οι βασικές αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ. αφορούν στη χορήγηση των αδειών λειτουργίας στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και στον έλεγχο τήρησης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Επομένως η κυβέρνηση έχοντας την πρόθεση να νομιμοποιήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παράκαμψε την συνταγματική πρόβλεψη με το άλλοθι της αδυναμίας σχηματισμού Διοικητικού συμβουλίου στο Ε.Σ.Ρ , ψηφίζοντας τον νομό (Ν.4339/2015) αφαίρεσε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ μεταβιβάζοντας στην στο αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό. Με κύριο επιχείρημα ότι «το ορθό είναι η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να καθορίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όχι ένα συμβούλιο τεχνοκρατών.»

Το επιχείρημα της κυβέρνησης δεν είναι έωλο. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών στην σύγχρονη διοίκηση προβληματίζει ευρύτερα τον επιστημονικό κύκλος της Νομικής και Πολιτικής επιστήμης.

Οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές υφίστανται σε σχεδόν όλες της δημοκρατίες του δυτικού κόσμου (Η αρχή έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ).Οι υποστηρικτές των Ανεξάρτητων αρχών υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της κρίσης των αντιπροσωπευτικών θεσμών, της κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολίτων απέναντι στην διοίκηση, η οποία λειτουργεί με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία αλλά και από την ανάγκη εξειδικευμένης γνώσης την οποία είναι δύσκολο να κατέχει ένας πολίτικος, Επομένως η ιδέα της σύστασής οργάνων που θα αποτελούνται από τεχνοκράτες με την ανεξαρτησία από την πολιτική εξουσία θα έδινε λύση στο πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά γίνεται λόγος για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας των ανεξάρτητων αρχών και δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων με την νομοθετική εξουσία.

Συμπερασματικά το Σ.Τ.Ε με την απόφαση του λειτούργησε απολύτως σωστά λαμβάνοντας υπόψιν την Συνταγματική επιταγή. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να είναι καχύποπτη με την υπάρξει ανεξάρτητης αρχής για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παρ. όλα αυτά οφείλει να σεβαστεί το σύνταγμα. Άλλωστε ορκίστηκε ότι θα υπηρετεί το Σύνταγμα και τους νομούς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s