Παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Καμίνη στο Social Affairs Forum της Αθήνας, η πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης» για το προσφυγικό, παρουσία 150 εκπροσώπων 50 ευρωπαϊκών πόλεων

kaminis_1

Σήμερα οι πόλεις δίνουν δυναμική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα με την παρουσίαση στην Αθήνα των Πόλεων Αλληλεγγύης. Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» – Solidarity Cities, μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, θα εδραιώσουν τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων και θα τις ενισχύσουν παρέχοντας μία πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των πόλεων πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα.
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων – Social Affairs Forum του δικτύου EUROCITIES, σε συνέχεια μίας πολιτικής συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πόλεων για το πώς οι πόλεις μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στην υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων.
Οι Πόλεις Αλληλεγγύης ενσωματώνουν μία ανθρωπιστική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα υποστηρίζοντας μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίκτυο EUROCITIES δημοσίευσε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου αυτού του έτους μία ανοιχτή επιστολή κάνοντας έκκληση για εκ νέου επικέντρωση της συζήτησης στην προσφυγική κατάσταση στην Ευρώπη, έτσι ώστε να αντανακλά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας. Ήδη, πολλές πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφαλή υποδοχή και διέλευση προσφύγων από τα εδάφη τους, όπως περιγράφεται στην έκθεσή μας του Απριλίου του 2016 «Υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων στις πόλεις».
Οι Πόλεις Αλληλεγγύης είναι ανοιχτές σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που επιθυμούν να συνεργαστούν με άλλες πόλεις από όλη την Ευρώπη και είναι προσηλωμένες στην αλληλεγγύη στον τομέα της υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Μερικοί από τους συμμετέχοντες πολιτικούς εκπροσώπους εκθέτουν την σκέψη τους ως προς το γιατί υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία:
Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων:
«Την επόμενη ημέρα μίας κρίσης η οποία δημιούργησε ένταση και υπονόμευσε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, οι πόλεις μας απέδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν λύσεις στις πολλαπλές επιπτώσεις της προσφυγικής πρόκλησης και να είναι πρωτοπόρες στην προώθηση της συνύπαρξης και του αμοιβαίου σεβασμού. Οι Πόλεις Αλληλεγγύης, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, είναι η απάντησή μας σε αυτήν την κρίση και η κοινή μας έκκληση για την ανάγκη να έχουμε έναν αναγνωρισμένο, δυνατότερο ρόλο στα μεταναστευτικά και προσφυγικά ζητήματα».
Ada Colau, δήμαρχος Βαρκελώνης:
«Πού είναι οι ευρωπαϊκές μας αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας αναφορικά με την προσφυγική κρίση; Η απάντηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο είναι εμφανώς ανεπαρκής, ωστόσο οι πόλεις βγαίνουν μπροστά. Εμείς, οι πόλεις, λαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε στις Πόλεις Αλληλεγγύης για να εργαστούμε για μία επείγουσα και ανθρώπινη απάντηση σε αυτήν την κατάσταση».
Thomas Fabian, αντιδήμαρχος Λειψίας, πρόεδρος του Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων του δικτύου EUROCITIES:
«Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αναλαμβάνουν την ευθύνη της υποδοχής και ένταξης προσφύγων. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει τρόπους διασυνοριακής συνεργασίας στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας».
Το Social Affairs Forum – Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων, υποστηρίζεται και από το Europe Direct του δήμου Αθηναίων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s