Ο Ευπατρίδης Πολιτικός !!!

kassimis

Θοδωρή μου, υπήρξες δημοσιογράφος, έτσι σε γνώρισα εγώ, για αρκετά χρόνια. Οικονομικός συντάκτης ! Έγινες πολιτικός, βουλευτής και υπουργός. Είχαμε, όσοι σε ξέραμε πάντα την εντύπωση ότι προσπαθούσες να είσαι » τέλειος» σε όσα καταπιάστηκες  ….. Κάποτε αποφάσισες να βγεις στην σύνταξη!

von R S

1)    Θα επέστρεφες αν σου γινόταν κάποια σοβαρή πρόταση από το κόμμα σου?

Ουδέποτε εγκατέλειψα τον χώρο της παράταξης. Όταν αποφάσισα να αποστασιοποιηθώ από την ενεργό πολιτική –όπως τότε είχα δηλώσει- το πρόβλημα μου δεν ήταν η ΝΔ αλλά τα έντονα φαινόμενα παρακμής που είχαν επικρατήσει σε όλο το πολιτικό φάσμα. Λαϊκισμός, αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, παραπλάνηση των πολιτών, πλήρης έλλειψη ουσιαστικών κοινωνικών και πατριωτικών στόχων, εγκαθίδρυση ‘κομματικής δημοκρατίας», κυριαρχία ιδεολογημάτων και μια σειρά άλλων φαινομένων με έπεισαν ότι, μετά από 25 χρόνια, η παρουσία μου στον δημόσιο βίο δεν είχε τίποτε να προσφέρει. Είχα δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «αυτά πού θέλουν δεν τα έχω ή δεν προτίθεμαι να τους τα προσφέρω και αυτά που έχω δεν τα θέλουν».

Σήμερα τα πράγματα διαφοροποιούνται . Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και άλλες φωνές στο πολιτικό φάσμα προσπαθούν να επαναφέρουν την πραγματική πολιτική. Η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τήρηση αρχών, μακριά από λαϊκισμούς και στείρες υποσχέσεις, παρ΄ότι δεν ικανοποιεί τους εγκλωβισμένους στον κομματικό φανατισμό, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Σ΄αυτή την προσπάθεια συμμετέχω ενεργά. Όσον αφορά στην επιστροφή μου στην ενεργό πολιτική, αυτό εξαρτάται από το αν κριθεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει θετικά στη χώρα και την παράταξη. Αυτό όμως δεν θα το κρίνω εγώ.
2) Παρακολούθησες την ομιλία του Κ.  Μητσοτάκη  στην ΔΕΘ. Και φάνηκες στο Facebook εντυπωσιασμένος. Έχω δίκιο? Γιατί σου έκανε τόση εντύπωση? Δεν αισθάνθηκα εντυπωσιασμένος αλλά δικαιωμένος. Γνωρίζω τον Πρόεδρο από παιδί και είχα επενδύσει πολλά σ΄αυτόν. Η συμφωνία αλήθειας, η απουσία κούφιων υποσχέσεων, η παρουσίαση συγκεκριμένων θέσεων απόλυτα κοστολογημένων, η άρνηση να «χαϊδέψει αυτιά», η προτροπή προς τους επιτυχημένους να προσφέρουν στην κοινωνία και η ειλικρινής παρουσίαση της πραγματικότητας, ακόμη κι αν αυτή στεναχώρησε κάποιες συντεχνίες, μου ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι υπάρχει διέξοδος για τη χώρα και το λαό μας. Μου επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναλάβει πρωθυπουργός για να διαχειριστεί και αυτός την κρίση. Αλλά για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
3) Τι σε ενοχλεί σήμερα στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα? Κανονικά αφού έφυγε  «ο κίνδυνος» της δραχμής και αφού όσο  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα «πράγματα» και παίζει «μνημονιακά» θα έπρεπε να μην είσαι τόσο δυστυχής.

Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, ο κίνδυνος της κατάρρευσης παραμένει. Οι θεσμικές αλλαγές αν γίνονται και δεν εφαρμόζονται, δεν έχουν κανέναν νόημα. Δεν είναι δυνατόν ένας Υπουργός να καλεί τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, τονίζοντας, μέσα στο Κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το εφαρμόσει. Ούτε αποτελεί λύση να προσθέτουμε φορολογικά βάρη στους πολίτες οι οποίοι έχουν πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν, μόνο και μόνο για να παρουσιάζουμε λογιστική ισορροπία. Αν δεν παραχθεί πλούτος στη χώρα, αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ η οικονομία θα καταρρεύσει οριστικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις. Αλλά μ΄αυτή την Κυβέρνηση και με τέτοιες δηλώσεις Υπουργών ούτε τρελός δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα.
4) Ψέματα! Τι είναι αυτά τα ψέματα που όπως λες χρησιμοποιεί  ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία?

Όλα όσα λέει είναι ψέματα και τα εκστομεί με θράσος, χωρίς καμία αναστολή. Έχει ενοχληθεί ο κ. Τσίπρας με τα ΜΜΕ, όχι για την κριτική που του κάνουν αλλά διότι του παρουσιάζουν σε βίντεο αυτά που έλεγε πρίν από 6 μήνες ή πρίν από ένα χρόνο. Δεν τον ενδιαφέρει η χώρα, δεν τον απασχολεί η κοινωνία, παρά μονάχα πως θα διατηρήσει την εξουσία. Ταυτόχρονα προσπαθεί να υλοποιήσει αριστερά ιδεολογήματα, διχάζοντας την κοινωνία. Επιβεβαιώνει την ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση το 1996, ο οποίος αναφερόμενος στα ιδεολογήματα της αριστεράς σε αντίθεση με όσους πιστεύουμε στην φιλελευθερη δημοκρατία (οικονομία και κοινωνία) ότι, «εκείνοι υπόσχονται την ισότητα στη δυστυχία και εμείς υποσχόμαστε την ανισότητα στην ευτυχία». Αυτή είναι η διαφορά μας με τη σημερινή αριστερή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
5) Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία αλλά και από πριν η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν έκρυθμη: σκάνδαλα, δίκες, οι θεσμοί στην υπηρεσία των ισχυρών κλπ. πιστεύεις ότι αυτή η κατάσταση οδήγησε στην νίκη του Σύριζα ή ότι απλά ήταν συκοφαντίες για να αποπλανηθεί ο Έλληνας και να ψηφίσει αριστερά?

Δυστυχώς δεν ήταν συκοφαντιες. Η χώρα και η Δημοκρατίας είχε μπεί, εδώ και τρείς δεκαετίες, σε μια περίοδο παρακμής. ‘Όταν το 1996, σε συνέντευξη μου στην εφημερίδα Απογευματινή, είχα επισημάνει ότι βουλιάζουμε, ως χώρα και ως κοινωνία στο τέλμα της παρακμής, κατηγορήθηκα ως «ακραίος». Δυστυχώς η ιστορία με δικαίωσε. Το χειρότερο είναι ότι, με ευθύνη ολοκλήρου του πολιτικού φάσματος, η κοινωνία είχε εθιστεί στην νοοτροπία που είχε εγκαθιδρυθεί και είχε μάθει να ευδαιμονεί με δανεικά. Και τα πολιτικά κόμματα υπηρετούσαν αυτή τη νοοτροπία. Όταν έφθασε ο κόμπος στο χτένι και ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε για την ανάγκη να «σφίξουμε το ζωνάρι» , τον αντέκρουσε ο Γιώργος Παπανδρέου με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν». Έγινε Πρωθυπουργός και υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Το ίδιο και ο Αντώνης Σαμαράς. Τότε παρουσιάστηκε ο κ. Τσίπρας ό οποίος απευθύνθηκε στη νοοτροπία της παρακμής και παρέσυρε τους πολίτες. Μετά την πρώτη εκλογή του παρέσυρε και τη χώρα.
6) Έχεις κάτι άλλο που σε πονάει για την πολιτική κατάσταση?

Ναι. Είμαστε ένας λαός έξυπνος, δραστήριος, εργατικός και φιλότιμος, τον οποίο ευνουχίσαμε κάνοντας τον , μέσα από το λαϊκισμό και τον βιασμό της δημοκρατίας στην καθημερινή ζωή, να πιστέψει στην εικονική πραγματικότητα. ΄Έτσι δώσαμε το δικαίωμα στους ξένους να μας λοιδωρούν . Με πονάει όταν βλέπω τις γερμανικές εφημερίδες να κατηγορούν τους Έλληνες ως διεφθαρμένους, παραγνωρίζοντας ότι, οι διαφθορείς, που έχουν αποδειχθεί με δικαστικές αποφάσεις, ήταν αποκλειστικά γερμανικές εταιρίες.

Παρ΄όλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Με ειλικρίνεια, πίστη στον εαυτό μας και στην πατρίδα μας, με πολύ δουλειά και όραμα θα ξαναδώσουμε στην Διεθνή Κοινότητα και πάλι μία Ελλάδα και έναν λαό αντάξιους της ιστορίας μας.

7) Υπήρξες Υπουργός της Διασποράς. Τι έχεις να πεις στους Έλληνες της Αυστρίας και γενικά του εξωτερικού που ακόμα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου?

Δυστυχώς, το 2008 όταν παρουσιάσαμε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων η αντιπολίτευση το καταψήφισε και δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να το ξαναδούμε. Είναι ανάγκη όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το δικαίωμα της ψήφου προϋποθέτει την εκπλήρωση υποχρεώσεων από τον πολίτη. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου με τους Ελληνες της Διασποράς.
8) Ας έρθουμε τώρα στον Θοδωρή. Πως περνάει τα χρόνια της σύνταξής του? Ποια είναι η βασική του απασχόληση? Τα Hobby του?

Από το 2010 ασχολήθηκα, πειραματικά, με την εκτροφή σαλιγκαριών σε ελεγχόμενο περιβάλλον (δικτυοκήπια). Μετά από 3 χρόνια έρευνα και πειραμάτων, με την τεχνογνωσία που απέκτησα κατώρθωσα να πετύχω παραγωγή 6 τόνων στο στρέμμα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι τα 3,5 στρέμματα. Φυσικά βοηθάει σημαντικά και το υπέροχο κλίμα της χώρας μας. Προχωρήσαμε σε μεταποίηση και φτιάξαμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Καταψυγμένο και καθαρισμένο σαλιγκάρι έτοιμο για μαγείρεμα, σαλιγκάρια bourgignone, σαλιγκάρια πανέ και κοκκινιστά. Στις προσπάθειες μου για εξαγωγές δεν είχα αξιόλογα αποτελέσματα. Διότι, δυστυχώς δεν κάνω για έμπορος. Την περίοδο εκείνη παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στα μάτια μου με αποτέλεσμα να μην μου επιτρέπεται να οδηγήσω. Έτσι θέσαμε την εταιρία σε αδράνεια. Έκτοτε ασχολούμαι αποκλειστικά με το διάβασμα, το γράψιμο (μην ρωτάτε τι γράφω) και φυσικά την παρακολούθηση και ανάλυση της πολιτικής κατάστασης.
9) Μίλησε μου για την οικογένειά σου? Έχεις μια υπέροχη γυναίκα και 3  ωραία παιδιά. Η πρώτη είναι και συνάδελφος έτσι? Μίλησέ μου για αυτούς?

Η Ρωξάνη εγκατέλειψε, μετά το δεύτερο παιδί, την καριέρα της και επέλεξε το υπέροχο επάγγελμα «μητέρα». Τα παιδιά μου σήμερα έχουν μεγαλώσει πλέον. Η Αλεξάνδρα, της οποίας η μητέρα έχει πεθάνει,.είναι δημοσιογράφος στην «Καθημερινή». Ο Κωνσταντίνος είναι στο Πανεπιστήμιο, ετοιμάζει την πτυχιακή του, του στη Σχολή Τεχνών ‘ Ηχου και η Εικόνας και η Αικατερίνη στο τέταρτο έτος της Σχολής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Έχουμε, πράγματι,  υπέροχα και σωστά παιδιά, κάτι που, κατά βάση, οφείλεται στη μητέρα τους,

Σας ευχαριστώ πολύ !!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s