Οι πρόσφυγες : επίκεντρο μιας συνάντησης κορυφής στην Βιέννη !

 

Am 24. September 2016 fand das Gipfeltreffen, Migration entlang der Balkanroute im Bundeskanzleramt statt. Im Bild (v.l.n.r.) der albanische Premierminister Edi Rama, der bulgarische Premierminister Bojko Borissow, der rumänische Innenminister Dragoş Tudorache, die deutsche Bundeskanzlerin Angela Merkel, der kroatische Ministerpräsidenten Tihomir Orešković, der griechische Premierminister Alexis Tsipras, Bundeskanzler Christian Kern, der slowenische Premierminister Miro Cerar, der europäische Ratspräsident Donald Tusk, der Premierminister der ehemaligen jugoslawischen Republik Mazedonien Emil Dimitriev, der ungarische Ministerpräsidenten Viktor Orban, der Kommissar für Migration, Inneres und Bürgerschaft bei der Europäischen Kommission Dimitris Avramopoulos und der serbische Premierminister Aleksandar Vučić.

von Georg Gstrein

Η Αυστρία ζήτησε το Σάββατο στην Βιέννη  την παράταση της απόφασης που επιτρέπει τον έλεγχο στα σύνορα. Η συνάντηση ή δεύτερη του είδους της, είχε συγκλιθεί από τον Αυστριακό Πρωθυπουργό Mag. Christian Kern αλλά με πιο ευρεία συμμετοχή αυτή την φορά: ήταν παρόντες και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Ευρωπαίος Κομισάριος για θέματα προσφύγων Δημήτρης Αβραμόπουλος ,   η Καγγελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Στην συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας, έγινε και μεσολαβητής της Τουρκίας όταν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστεί όλους τους όρους της συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Tayyip Erdogan και στο θέμα της χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες (6 δις Ευρώ) και σε αυτή της απελευθέρωσης της βίζας που χρειάζεται κάθε Τούρκος για να ταξιδέψει νόμιμα στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε » Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα»  και πως ο κάθε μετανάστης παράνομος ή μη είναι άνθρωπος.

Στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν όσο αφορά την παροχή βοήθειας, η οποία είναι αναγκαία και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της «μίνι» Συνόδου Κορυφής.  Συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα  στα θέματα της Τουρκίας  σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας και ως προς τα «τεχνικά» προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια, τόνισε ο  Αυστριακός Καγκελάριος, ιδιαίτερα στο σημείο ότι σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με «μοναδική εξαίρεση» την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η αλληλεγγύη δεν είναι » a la carte», η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Δημήτης Αβραμόπουλος.

«Είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους», τόνισε η Kαγκελάριος της Γερμανίας  επαναλαμβάνοντας σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση.

πηγή  G G /ΑΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s