Γ. Καμίνης: «Το Παιδί προτεραιότητά μας, με Ανοιχτά Σχολεία και νέες υποδομές»

kaminisGeorge (1)

 

Το συνολικό πλαίσιο των δράσεων του δήμου Αθηναίων για το παιδί, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

«Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας και με άξονα το σύνθημα Πρώτα το Παιδί θεσμοθετήσαμε ειδική αντιδημαρχία» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι «σε ύψιστη προτεραιότητα για τον δήμο Αθηναίων τίθεται η εξασφάλιση, σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη λειτουργία των σχολείων». Η συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε στο πλήρως ανακαινισμένο πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (Χέυδεν και Αχαρνών), που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του και σε λίγα 24ωρα λειτουργεί και πάλι ως σχολείο.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις ευρείες παρεμβάσεις που έγιναν φέτος από τον δήμο Αθηναίων στις κτιριακές υποδομές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρουσίασε δύο καινοτόμες πρωτοβουλίες που εξ αρχής αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες μαθητές και γονείς: τα «Ανοιχτά Σχολεία» , το θεσμό του δήμου Αθηναίων που κρατά 25 σχολικά συγκροτήματα ανοιχτά και μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου, κρατώντας έτσι ζωντανή τη γνώση και τη γειτονιά, καθώς και το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», που διαμορφώνει το κτιριακό περιβάλλον και το εκπαιδευτικό προϊόν στη νέα εποχή.

Στον δήμο Αθηναίων λειτουργούν συνολικά 386 σχολεία, που στεγάζονται σε 197 σχολικά συγκροτήματα και στα οποία φοιτούν 55.000 μαθητές.

 • Εργασίες επισκευής έγιναν σε 260 σχολικές μονάδες, στις επτά δημοτικές κοινότητες του δήμου Αθηναίων με προϋπολογισμό έως το 2018, 10 εκατομμύρια ευρώ.

 

 • 25 σχολεία θα παραμένουν φέτος ανοιχτά και μετά το τελευταίο κουδούνι (από τις 15.00 έως τις 21.00) και στις 7 δημοτικές κοινότητες, στο πλαίσιο του προγράμματος, «Ανοιχτά Σχολεία». «Η πολιτική του δήμου Αθηναίων για το παιδί, είναι σφαιρική, πολυεπεπίπεδη, βασίζεται σε σοβαρό σχεδιασμό, καινοτομία και στοχεύει στις σύγχρονες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές αντιλήψεις» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Οι καλοκαιρινές δράσεις του προγράμματος, «Ανοιχτά Σχολεία», όπως και στη νέα σχολική χρονιά 2016 – 2017, μαζί με επισκευές στα προαύλια και αίθουσες, υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε 25 σχολεία σε 25 διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. «Στα σχολεία αυτά ξεκίνησαν από τον Αύγουστο όλες οι απαραίτητες επισκευές και εργασίες αναβάθμισης των κτιρίων, σε αίθουσες και αυλές, για να υποδεχτούν τις νέες δράσεις και τον κόσμο της γειτονιάς» δήλωσε η αντιδήμαρχος για το Παιδί, κυρία Μαρία Ηλιοπούλου.

 

 • Επισκευές και μεγάλες παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν σε ακόμη 10 σχολικά συγκροτήματα και συνεχίζονται, στο πλαίσιο του προγράμματος, «Έτσι Μαθαίνω καλύτερα». Πρόκειται ερευνητικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που συνδυάζει τις εργασίες επισκευής 13 σχολικών συγκροτημάτων (19 σχολικών μονάδων) όλων των βαθμίδων στο δήμο Αθηναίων, με τον συμμετοχικό, παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου και την ποιοτική αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 12 σχολικά συγκροτήματα από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε ένα σχολικό συγκρότημα χορηγοί είναι η CocaCola Τρία Έψιλον και η Vivechrom.

 

 • Σε έξι σχολικές μονάδες έγιναν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης («ενεργειακά σχολεία») με εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, θερμομόνωση δώματος, τοποθέτηση ειδικών κουφωμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και νέα φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης, ενώ με επιτυχία συνεχίζεται η πρωτοβουλία «πράσινες στέγες», που έχει ολοκληρωθεί σε 13 σχολεία του δήμου μας. «Εργαζόμαστε εντατικά, με φροντίδα για το περιβάλλον και επιδιώκοντας την εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι ώστε να συντελείται με τον πιο λειτουργικό, αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο η εκπαιδευτική διαδικασία» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος.

 

 • Για 5η χρονιά συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων, χάρη στους πολλές δεκάδες εθελοντές και τις επιτυχίες των μαθητών, που αξιώνουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση.

 

 • Ξεκινούν να λειτουργούν από φέτος δύο νέοι Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί, στην Κυψέλη και το Μεταξουργείο, που κατασκευάστηκαν με πόρους ΕΣΠΑ και προστίθενται στους 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων που λειτουργούν σήμερα και φιλοξενούν 5.500 παιδιά. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, κυρία Πόπη Γιαννοπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς θα απορροφηθεί στο σύνολό της η ζήτηση για τους βρεφονηπιακούς της Αθήνας, εκτός από περιπτώσεις γονέων που επιθυμούν συγκεκριμένο σταθμό μεγάλης ζήτησης.

 

 • Περισσότερα από 60.000 παιδιά συμμετείχαν φέτος στα προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού  και μουσικής, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (σ.σ. Παιδικό Μουσείο, Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα, Πινακοθήκη, Βιβλιοθήκες , κά),

 

 • Περίπου 30.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει έως σήμερα στις δράσεις της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, στο πιο δημοφιλές για τη νεολαία σημείο της Αθήνας, με επίκεντρο το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τον Κόμβο Καινοτομίας Innovathens, το action park, το sky walk, και την Παιδική Χαρά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

 • Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό – πρώην ΚΑΠΑΨ, στους Αμπελόκηπους, έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς για την βρεφική και παιδική του βιβλιοθήκη.

 

 • Τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων μπορούν να προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις και πιστοποιητικά υγείας στους μαθητές της Αθήνας.

 

 • Οι Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων αποτελούν και θα συνεχίζουν να αποτελούν με τη διεύρυνση της βάσης αναφοράς τους, μία διέξοδο ουσιαστικής και παραγωγικής ανάπαυλας για τις οικογένειες της Αθήνας.

Μετά τη συνέντευξη τύπου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του νέου 2ου Λυκείου Αθηνών, το πλήρως ανακαινισμένο εμβληματικό για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Το σχολείο, που συγχρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και αποτελεί πραγματικό στολίδι για την περιοχή και τη γειτονιά της Βικτώριας, είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα, και θα στεγάσει το 67ο Λύκειο, το οποίο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παίρνει το όνομα  «2ο Λύκειο – Θεόδωρος Αγγελόπουλος», τιμώντας τον μεγάλο αυτό έλληνα σκηνοθέτη – απόφοιτο του σχολείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s