Μπακαλιάρος κοκκινιστός στο φούρνο!!!!

13480049_1042348462521244_1195605659_n

 

von Soultana Tyrinopoulou

Μια εύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο. Συνοδέψτε το με βραστές πατατούλες baby ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας και απολαύστε ένα υπέροχο νηστίσιμο γεύμα.

Υλικά συνταγής 900 γρ. μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια ξαλμυρισμένο ή παστό [*] 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ 1 καλά γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 2 φύλλα δάφνης μπαχαρικά (4 καρφάκια γαρύφαλο, 1 ξυλάκι κανέλας, 6 κόκκοι μπαχάρι) 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 φλ. τσαγιού κρασί 1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα (προαιρετικά) αλάτι πιπέρι πατάτες baby βρασμένες για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ. Ρίχνετε το το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί και να βγάλει τα αρώματά του.

Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε, τα ντοματάκια κονκασέ, το μαϊντανό, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λ περίπου.

Τέλος προσθέτετε και τις σταφίδες (προαιρετικά), ανακατεύετε, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας.

Ρίχνετε τη μισή σάλτσα στο πυρέξ, στρώνετε από πάνω τις φέτες μπακαλιάρου. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού και να καλύψει το μπακαλιάρο. Ρίχνετε 1/2 φλ. τσαγιού νερό, καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 25 λ.

Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα και το λαδάκι του. (Ελέγξτε αν απαιτείτε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και το σερβίρετε με με πατατούλες baby βρασμένες με τη φλούδα τους ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.

[*] Αν προτιμάτε το παστό μπακαλιάρο αγοράζετε 100 γρ. περίπου επιπλέον. Τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε για τουλάχιστον 24 ώρες σε κρύο νερό να “ξαλμυριστεί” φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό ανά διαστήματα τουλάχιστον 4-5 φορές κατά τη διάρκεια των 24 ωρών.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s