Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

2F2D768F2E5AC3EB720CE84115356AC5

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                 Αθήνα, 8 Ιουνίου 2016

Ένα σπάνιο τεκμήριο της ιστορίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, σε ημερίδα του τμήματος Δημοτικού και Ιστορικού Αρχείου του δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο βιβλίο πρακτικών  του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, της περιόδου 1841-1842, με το οποίο, όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, «μπορεί κάποιος να στρέψει την ματιά του στην περίοδο που η Αθήνα ήταν νεοπαγής πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους και να μελετήσει τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία των δομών και των δημοκρατικών θεσμών καθώς και τη σχέση της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία».

Ο κ. Καμίνης τόνισε τη σπουδαιότητα που η δημοτική αρχή αποδίδει στην καταγραφή και διάσωση του αρχειακού υλικού του δήμου Αθηναίων, με αιχμή σημαντικότατα αρχεία όπως του Εθνικού Κήπου, των Κοιμητηρίων. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για τον σχεδιασμό της ψηφιακής εφαρμογής ΔΗΜ@αρχειον, μέσω της οποίας θα μπορεί ο χρήστης να περιηγηθεί στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του 19ου αιώνα, ενώ προανήγγειλε ότι ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργίας δικτύου αρχειακών φορέων της πρωτεύουσας.
Για τη σημασία της ύπαρξης και συνεχούς ανάπτυξης του αρχείου αυτού, στην ημερίδα μίλησαν επίσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Νέλλη Παπαχελά, ο δημοτικός σύμβουλος και ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, κ. Θάνος Βερέμης, η αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών, που έχει την εποπτεία του Ιστορικού Αρχείου, κυρία Αμαλία Ζέπου καθώς, η αντιδήμαρχος για την Κοινωνική Πρόνοια, κυρία Μαρία Στρατηγάκη, η προϊσταμένη του τμήματος Ιστορικού Αρχείου κυρία Ζέττα Αντωνοπούλου, καθώς και στελέχη του δήμου Αθηναίων (Λένα Χαλβατζά, Κατερίνα Αγοραστού, Ευάγγελος Γαβριελάτος, Παναγιώτης Σκαρβέλης, και Βασιλική Σφήκα).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s