ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ : O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

11951672_10207038416294812_962562581351398978_o

 

von Georg Gstrein

Είσαι μια ειδική περίπτωση! Πέτρο μου ένας καλλιτέχνης που ξεκίνησε από την Βυζαντινή Μουσική. Και μετά απλώθηκε στο χώρο. Ένας παραδοσιακός ή ένας έντεχνος; Πως βλέπεις εσύ τον εαυτό σου;

 Ξεκίνησα με όλα τα είδη μουσικής που ασχολούμαι και ερμηνεύω, ενώ σπούδαζα βυζαντινή μουσική έκανα τον πρώτο μου δίσκο με τον Σταμάτη Σπανουδάκη ΄΄ Το δίλημμα ΄΄ το 1990. Αυτό που κάνω είναι ταυτόχρονη ερμηνεία των 3 βασικών ειδών της ελληνικής μουσικής, έλληνες συνθέτες, παραδοσιακή και εκκλησιαστική – βυζαντινή μουσική.

 

Οι ψαλμοί του Δαυίδ,  τα Θεία Πάθη, Το Πεντηκοστάριον κλπ.. Ένας καλλιτέχνης που ερμηνεύει έτσι πρέπει να πιστεύει στο Θεό;  Στο Χριστό; Στο Άγιο Πνεύμα; Πόσο μεγάλη είναι η πίστη σου;

 Αν δεν πιστεύει στον Θεό η προσέγγισή του είναι μόνον καλλιτεχνική, είναι σαν κάποιος λέει ένα ερωτικό τραγούδι και δεν αισθάνεται ερωτικά, είναι κάτι σαν << προσποίηση>>, βέβαια επειδή η θρησκευτική μουσική έχει ποίηση και μουσική και μάλιστα κορυφαία, αιώνια και υψηλή προσφέρεται για καλλιτεχνική ενασχόληση, αν όμως δεν είναι πιστός ο καλλιτέχνης ασχολείται με την επιφάνεια και όχι με το κέντρο, η εκκλησιαστική μουσική υπάρχει για να εκφράζει το πνευματικό περίσσευμα της καρδιάς μας και όχι για να γίνεται απλώς και μόνον ένα καλλιτεχνικό δάνειο χρήσης μεταξύ και άλλων κοσμικών δημιουργιών. Είναι εν κατακλείδι σαν κάποιος να πηγαίνει σε μια γιορτή και όσο βρίσκεται σε αυτήν να ασχολείται μόνον με το τι σημαίνει γιορτή και γιατί υπάρχουν γιορτές, ενώ η αιτία της παρουσίας του στη γιορτή πρέπει να προκύπτει από την εγκάρδια επιθυμία του να μοιραστεί την κοινωνική αυτή συμμετοχή με όλα αυτά που αυτή περιέχει και αποτελούν το χαρακτήρα της.

Εν κατακλείδι, η καρδιά επιλέγει να διαθέσει όλο της τον χώρο αυθόρμητα στην Τριαδική Θεότητα και η τέχνη της λατρείας της έρχεται ως έκφραση αυτής της επιλογής και πίστης !

 

 Τα Πάθη και η Ανάσταση κάθε χρόνο σε κάνουν να βιώνεις ξανά Τι; Το πάθος του Χριστού ή την δική σου ζωή; Γιατί δεν μπορεί ένας άνθρωπος με τέτοια background, έχει και εκείνος τους πόνους  και τον Γολγοθά του;

Την συναίσθηση της θυσίας και της λύτρωσης και μάλιστα από τον Αρχηγό και Κύριο όλων!

Είναι διαδραστική η σχέση με τον Χριστό, ότι Τον αφορά είναι και δικό σου και το αντίθετο.

Όλα παίρνουν άλλη μορφή εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά όταν βάζει ένας άνθρωπος στη ζωή του τον Θεό!

 

Εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας τι συμβουλεύεις τους πιστούς αναγνώστες μας;

Μετάνοια, ανάγνωση των θείων Γραφών και των λόγων των αγίων πατέρων.

Όσο κανείς έχει διάθεση και ροπή προς το καλό τότε βρίσκει και την πηγή αυτού…

 

Είσαι φεμινιστής Πέτρο μου; Λατρεύεις την γυναίκα, μάνα και έχεις τραγουδήσει για την Παναγία, την μάνα, τη μάνα του Αλέξανδρου ή λατρεύεις την γυναίκα στον παραδοσιακό της ρόλο;

Δεν είμαι φεμινιστής. Λατρεύω μόνον τον τριαδικό Θεό.

Αγαπώ, συμπονώ και εκτιμώ τις μάνες, στενοχωριέμαι με τη ζωή της σημερινής γυναίκας, αγαπώ βαθειά και με πόνο την Υπεραγία Θεοτόκο για την τελειότητα και το τέλειο παράδειγμά της όντας ο τελειότερος άνθρωπος στην αιωνιότητα μέσα στην ανθρωπότητα.

Προτιμώ τις γυναίκες που μοιάζουν με τις παλαιότερες παραδοσιακές.

 

Με τόσα ποντιακά τραγούδια που έχεις στο ρεπερτόριο σου πρέπει να είσαι Ποντιακής Καταγωγής! Έχω δίκιο; Εκεί δένεσαι και με την βαθειά σου πίστη στο Θεό!

Είμαι ποντιακής καταγωγής από τη μητέρα μου.

Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την πίστη μου στον Θεό, δεν μπορεί όμως να μη ζεσταίνεται η καρδιά μου και πνευματικά, όταν ξέρω ότι οι πρόγονοί μου που τους γνώρισα μιλούσαν τούρκικα και αυτό γιατί οι κατακτητές τούρκοι τους απείλησαν να διαλέξουν γλώσσα ή πίστη, Ελλάδα ή Χριστό κι έτσι…. λησμόνησαν κατά κάποιο τρόπο τη γλώσσα τους  και ήταν ελλειπή τα ελληνικά τους…, αλλά κράτησαν ολόκληρο τον Θεό!

 

Τι από όσα τραγούδια έγραψες σε μαγεύει ακόμα;

Το κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και ταξιδεύει σε δικά του μονοπάτια.

 

Έψαξα στο google να βρω τι είναι το Karipeon Melathron Institute και όλο βγάζουν εσένα. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι είναι αυτό το Institute που δούλεψες εκεί;

Ίδρυμα εθνικού και θρησκευτικού προβληματισμού, έκανα συνεργασία μαζί τους για θέματα του Γένους και της Ορθοδοξίας.

 

Σαν Σκορπιός είσαι ονειροπόλος άνθρωπος και κλειστός άνθρωπος, μίλησε μας για σένα; Άνοιξε μας λίγο τον Πέτρο Γαϊτάνο αυτόν τον Καλλιτέχνη με το αγγελικό πρόσωπο!!!!!

Δεν ασχολούμαι καθόλου με τα ζώδια, είναι παντελώς έξω από τον χώρο του πνεύματος του Θεού.

Τον εαυτό μου τον βλέπω ατελή  και δεν διακρίνω κάτι το αγγελικό σε αυτόν, αν βγαίνει κάτι τέτοιο στα μάτια ενός άλλου ανθρώπου, αυτό οφείλεται μάλλον στο καλό που έχει ο άλλος, ή στο καλό που δίνει ο Θεός.

  

Έχεις να γράψεις από το 2006; Τι έχεις κάνει τα τελευταία 10 χρόνια και δεν το γνωρίζουμε;

Αν εννοείται δισκογραφικά έχω κάνει σχεδόν 30 δίσκους από το 2006, σπουδαίες εργασίες με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις, όπως π.χ. Αίμα Και Ύδωρ, Ανθεί Και Φέρει Κι’ Άλλο, όταν κάτι μας αφορά υπάρχουμε μέσα σε αυτό, όποιος ενδιαφέρεται για την καλλιτεχνική μου έκφραση και δημιουργία τα έχει υπ’ όψιν του και τα προμηθεύεται, μάλιστα οι πιο θερμοί γνωρίζουν και λεπτομέρειες όσων λέω και καταγράφω, υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται και ξυπνούν με τις εργασίες που κατά το θέλημα του Θεού έχω κάνει και ωφελούνται, φωτίζονται, επιλέγουν την καλή μερίδα .

  

Σε ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σου!!!!!!!!

Ας έχουμε την προσοχή μας μόνον στον Τριαδικό Θεό μας, στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα και ας γίνουν φίλοι μας πρώτα η Παναγία και οι άγιοί μας, να έχουμε μετάνοια, ταπεινότητα και καρπούς πνευματικούς.

Όποιος αγαπάει το καλό και το Αγαθό δεν μπορεί να μην γνωρίζει και αγαπά την πηγή αυτών.

g.g.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s