Η Κύπρος συναντά τη Βιέννη. Το Κυπριακό αναζητά επιτακτικά την επίλυση του στην καρδιά της Ευρώπης.

DSC_0022.JPG

 

της Αλεξάνδρας Κατσινέλη

Με μία δυναμική και πλούσια σε οπτικοακουστικά ερεθίσματα εκδήλωση, που στόχευε στην ευαισθητοποιήση για το Κυπριακό ζήτημα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Prälatensaal, Schottenstift η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης σε συνεργασία με την Επιτροπή, ενώ το παρόν έδωσε πλήθος επισήμων, μελών του Κυπριακού Συλλόγου και φίλων της Κύπρου.

Στις ομιλίες τους τα μέλη της Επιτροπής και ο Πρέσβης, κύριος Μάριος Ιερωνυμίδης, τόνισαν το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχόμενων εδαφών από την Τουρκία και έκαναν λόγο για εθνικές προσδοκίες για λύτρωση και ελευθερία. Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Κύπρου και Αυστρίας και κάλεσε το ακροατήριο να δείξει πίστη και υπομονή καθώς η μεγάλη μέρα για την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό δεν αργεί. Ο κύριος Πέτρος Καρεκλάς, δήμαρχος Κυθρέας, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της λεηλασίας και καταστροφής μνημείων και εκκλησιών της Κυπρου από το 1974 μέχρι σήμερα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και ιστορίας, συνεπώς η ευαισθητοποίηση και η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρίνονται αναγκαίες. Ισχυρό μήνυμα θέλησε να περάσει και ο κύριος Αλέξης Γαλανός, πρώην πρόεδρος της Βουλής Κύπρου, Δήμαρχος Αμμοχώστου και προέδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων. Η σύντομη ομιλία του κινήθηκε σε πιο απαισιόδοξους τόνους και στόχευε στην επαναφορά του προβλήματος στα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα με τον κύριο Γαλανό, η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο στοχεύει ξεκάθαρα στην καταστροφή και στον ξεριζωμό του ελληνικού πολιτισμού και θυμίζει τις δράσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα. Τόνισε ότι όλος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την πίστη στον θάνατο και στην καταστροφή. Επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αντιμετωπίζει εχθρικά και εξολοθρευτικά τις αξίες, την ιστορία και το όραμα της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εμπλουτίστηκε με ήχους και εικόνες σε πλήρη αρμονία με τα συναισθήματα που γεννά στον ελληνισμό η κατεχόμενη Κύπρος. Η ταινία μικρού μήκους σε κείμενο της Άννας Μαραγκού και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Γεωργιάδη, η έκθεση φωτογραφίας και τα επιλεγμένα μουσικά αποσπάσματα που ερμήνευσαν ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και η σοπράνο Αικατερίνη Κουρή με τη μουσική υπόκρουση πιάνου από τον Παντελή Πολυχρονίδη και βιολιού από την Αγγελίνα Γεωργιάδη προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης για τη χαμένη πατρίδα, τον ξεριζωμό και τη υποταγή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα για περαιτέρω συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων.

Ας ελπίσουμε η εν λόγω επίσκεψη καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες να θέσουν έναν ακόμα λίθο στην επίλυση αυτού του μελανού ζητήματος διεθνούς δικαίου που εδώ και σαράνα δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας και η ημέρα επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όντως ορατή.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s