Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

DSC_0143

von Georg Gstrein

Η Κύπρος έχει υποδεχθεί το πρώτο μέρος των 509 προσφύγων που έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει μέχρι το τέλος του 2017, δήλωσε κατά την διάρκεια των εργασιών του OSCE στη Βιέννη ο Σοφοκλής Φυττής, επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη συνάντηση.

« Η Κύπρος γνωρίζει πόσο τραυματική εμπειρία είναι αυτή των προσφύγων» είπε καλώντας την Τουρκία να δεσμευθεί σοβαρά για να επικρατήσει η ειρήνη στην Συρία, το Λίβανο και τη Λιβύη, « καθώς και σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα , σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα επαναλαμβανόμενα ψηφίσματα το ΟΗΕ» τόνισε ο κύριος Φυττής σε αυτή την συνάντηση, το 15ο χειμερινό meeting του OSCE ( Βιέννη, 25-26 Φεβρουαρίου).

«Έχουμε παραλάβει από την Ελλάδα το πρώτο μέρος των προσφύγων» πρόσθεσε ο κύριος Φυττής.

Η Κύπρος έχει δεσμευθεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα να δωρίσει 2,3 εκατομμύρια Ευρώ για το 2016 για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Αλλά ο Κύπριος επικεφαλής υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να βοηθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία μια και αυτή η χώρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτή την συνάντηση, οι χώρες μέλη του ΟΑΣΕ κάλεσαν τον Κύπριο Κομισάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Χρίστο Στυλιανίδη, που παρουσίασε όλο το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διάσωση των προσφύγων.

Υπεύθυνος της Ανθρωπιστικής  Βοήθειας και Διαχείρισης  Κρίσεων, ο Ευρωπαίος Κομισάριος υπολόγισε σε 11 ως 18 εκατομμύρια ψυχές, αυτούς που χρειάζονται βοήθεια στη Συρία. Υπενθύμισε ότι για την ανάπτυξη και την σταθερότητα εκεί θα χρειαστούν 5 δις Ευρώ.

« Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει όλες τις πληττόμενες χώρες όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Ελλάδα, η Τουρκία». Οι συνθήκες των προσφύγων είναι παντού φοβερές είπε ο κύριος Στυλιανίδης   υπενθυμίζοντας της περιοχές που επισκέφτηκε πρόσφατα. Στο στρατόπεδο Zaatari  στην Ιορδανία, στη πεδιάδα Μπέκαα οικογένειες ζουν σε φοβερές συνθήκες, είπε.

« Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να εξαλείψουμε αυτό το δράμα ( των προσφύγων) κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι στο Dadaab   στη Kenya υπάρχουν Σομαλοί πρόσφυγες 3ης γενιάς που ζουν « αφάνταστα δυσμενής συνθήκες».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s