OSCE WINTER MEETING: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ellada-pgdm-metanastes-prosfuges_0

 

von  Georg Gstrein

 

Παρέμβαση του γάλλου γερουσιαστή  Gaetan Gorce υπέρ της Ελλάδας στη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ ( ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ) στη Βιέννη.

«Ζητάμε από την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση των προσφύγων»  αναρωτήθηκε ο γάλος σοσιαλιστής γερουσιαστής, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη.

« Ενώ προσπαθεί να βάλει τάξη στα οικονομικά της, της ζητάμε να αντιμετωπίσει την κρίση με τα δικά της μέσα?  Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να τους βοηθήσουμε» τόνισε στην χειμερινή συνεδρίαση του ΟΑΣΕ.  Στη συζήτηση αυτή που συνέπεσε με την Ελληνο-αυστριακή κρίση,  οι μετέχοντες έλληνες κυβερνητικοί  βουλευτές , ο αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής  Γιώργος Βαρεμένος και Γιώργος Ψυχογιός, κατήγγειλαν  κάθε «μονομερή» ενέργεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων. Η αντίδρασή τους αυτή οφείλετε στο ότι η Αυστρία συγκάλεσε την Πέμπτη μια συνεδρίαση για το θέμα των προσφύγων χωρίς να καλέσει την Ελλάδα. 18 χώρες των «Δυτικών Βαλκανίων» μετείχαν,  μεταξύ τους η Αλβανία και το  FYROM.  Αυτή η συνάντηση  προκάλεσε την δυσφορία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η Αθήνα ανακάλεσε την  Πρέσβη  της στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη, αρνήθηκε στην Υπουργό Εσωτερικών να επισκεφτεί την Ελλάδα πριν  να ακυρωθούν τα αποτελέσματα αυτής της συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της Αυστρίας  Heinz Fischer επικοινώνησε το Σάββατο με τον ομόλογο του Προκόπη Παυλόπουλο σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να επανέρθει η ομαλότητα στις σχέσεις.

Ο  Κύριος Ψυχογιός  αναφέρθηκε στα έξοδα που κάνει η Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι το ποσό είναι « υπέρογκο» για την χώρα, το 1,8 δις του προϋπολογισμού της. Οφείλουμε όλοι να θέσουμε σε εφαρμογή τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τους πρόσφυγες και να προστατεύσουμε το Schengen γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρώπης τόνισε ο κ. Ψυχογιός.

Ο βουλευτής Μάκης Βορίδης (Ν.Δ.)  κάλεσε την Ευρώπη να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει πάρει. Αυτό είναι «το minimum που πρέπει να κάνει για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε. Υπολόγισε σε 3-4000 τους πρόσφυγες που περνάνε από την Ελλάδα κάθε μέρα. Για τους οικονομικούς μετανάστες  κάπου 600.000, που πέρασαν από την Ελλάδα, ζήτησε τον επαναπατρισμό τους  ή την αποκατάστασή τους. Από την πλευρά της, η Ιταλίδα βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος η κυρία Marietta Tidei  ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία.» Είναι ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση που μόνον μετά μπορεί να θεραπεύσει χωρίς να αγωνισθεί να εκλείψουν οι αιτίες που προκαλούν αυτά τα δράματα».

Τέλος ο εκπρόσωπος της Κύπρου  Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι  « η Ελλάδα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη στις θέσεις παρά να αντιμετωπίζει τελεσίγραφα».

Σχολιάστε