Μυτιλήνη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

MITILINI

Μιχάλης Δουκάκης

Αν είσαι αμερόληπτος και αντικειμενικός Ελλην/ίδα ή φιλέλληνας, σε παρακαλώ δώσε τρία λεπτά από τον χρόνο σου και διάβασε τα παρακάτω:

Η κάθε γωνιά της Ελλάδος έχει να παρουσιάσει λαμπρές προσωπικότητες που γέννησε στην μακραίωνη ιστορία μας, όπως πχ η δική μου πατρίδα που γέννησε τον μέγιστο πανεπιστήμονα Αριστοτέλη.
Δεν θα αναφέρω ένα προς ένα τα αμέτρητα ονόματα των διαχρονικών προσωπικοτήτων που ανέδειξε η μεγαλόνησος Λέσβος, όμως η Σαπφώ, ο Αλκαίος, ο Αρίων, ο Τέρπανδρος, ο Πιττακός, ο Θεόφραστος, ο Θεόφιλος, ο Ελύτης, είναι ιστορικά μερικοί από τους πιο λαμπρούς Λέσβιους.
Η Λέσβος, ναι, αυτή η Λέσβος, εκτός από κοιτίδα της διανόησης, της ποίησης και της αρχέγονης μουσικής επιστήμης, είναι τόπος ασύγκριτης ομορφιάς και απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Οι ορεινοί της όγκοι έχουν να δείξουν σπήλαια, λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες, με άφθονη την πανίδα στα πυκνά δάση πεύκης , καστανιάς και ατέλειωτων ελαιώνων. Η καταπληκτική της θάλασσα εισχωρεί στο νησί σε δύο τεράστιους εσωτερικούς κόλπους με στενά στόμια εισόδου που όμοιοί τους δεν υπάρχουν πουθενά, με οργιάζουσα την υδρόβια χλωρίδα και πανίδα στους παράκτιους υδροβιοτόπους. Η υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα φέρνει στην επιφάνεια σε δεκάδες τοποθεσίες θερμά ύδατα μεγάλης και ξακουστής ιαματικής αξίας. Τα αλιεύματα, τα θαλασσινά, η ελιά, το λάδι, τα κηπευτικά, τα δημητριακά, το κυνήγι, το κάστανο, το κεράσι, τα εσπεριδοειδή, όλα σε ύψιστο βαθμό ποιότητας, με πρώτο το πατροπαράδοτο ούζο. Η παραδοσιακή Λεσβιακή αρχιτεκτονική των μοναστηριών, των πέτρινων σχολείων, των εκκλησιών, των δημοσίων κτιρίων, των πολυάριθμων χωριών και οικισμών, μαρτυρά τον ψυχικό πλούτο και το μεράκι των κατά καιρούς δημιουργών και κτητόρων.
Η Πατρίδα μας, στην ανεπιτυχή διαχείριση και έκβαση του μικρασιατικού, αν και έχασε αδιαμφισβήτητα ιστορικώς ελληνικά εδάφη, κράτησε την Λέσβο στους κόλπους της σημερινής επικράτειας. Αν και οι πόροι από τα προϊόντα και τον φυσικό πλούτο θα μπορούσαν να φέρουν τους κατοίκους της Λέσβου στην πρώτη γραμμή του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η κεντρική πολιτική του αιώνα που πέρασε ανέδειξε την Λέσβο ως την πτωχότερη ελληνική επαρχία …, με έναν πληθυσμό 110.000 εργατικών ανθρώπων.
Ώσπου, μέσα στην τουριστικά ασθενή μικρή σεζόν του νησιού, ενέσκηψε το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα εν είδει χιονοστιβάδας, με πρόκληση απρόβλεπτων συνεπειών για τους κατοίκους, τον τουρισμό, την Ελλάδα, την Ευρώπη. Η ανέτοιμη για τέτοια ξαφνικά γεγονότα κρατική και ευρωπαϊκή μηχανή, βρήκε άξιους αρωγούς τους πονόψυχους Λέσβιους, που με αλτρουϊσμό και αυτοθυσία προσέφεραν τα μέγιστα και βοηθούν ακόμη τους πρόσφυγες ναυαγούς. Αυτή η υπεράνω των ανθρώπινων ορίων συνεχής προσφορά, φέρνει την παγκόσμια κοινή γνώμη στην σκέψη της πρότασης για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον λαό της Λέσβου.
Άγνωστε ή γνωστέ αναγνώστη, σε θερμοπαρακαλώ να σκύψεις πάνω στο θέμα »Λέσβος» και μετά από ανάλυση να επιλέξεις και να υποστηρίξεις ανάμεσα στις άλλες ελληνικές πόλεις την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Η επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, συνεπάγεται την ισχυρή οικονομική υποστήριξη από την Ευρώπη, υποστήριξη που η Λέσβος σαν Δήμος με πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τώρα και περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Αν επιλεχθεί η Μυτιλήνη, θα συμβούν τα εξής, με σειρά σπουδαιότητας:
Εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό την Ε.Ε. στο μεγάλο της πρόβλημα, θα δημιουργηθούν οργανωμένα κέντρα υποδοχής και εξυπηρέτησης των προσφύγων, αφ’ ενός μεν για τον ταχύ έλεγχο προσωπικών ντοκουμέντων και ταξιδιωτικών εγγράφων για την άμεση αναχώρησή τους αποσυμφορώντας το νησί, αφ’ ετέρου δε για τον δυνατό εντοπισμό και απομόνωση υπόπτων και επικίνδυνων για την ασφάλεια της Ευρώπης ατόμων.
Θα δημιουργηθούν Ιατρικοί Σταθμοί πρωτίστως για τις ανάγκες των προσφύγων. Παραμένοντας μετέπειτα ως μόνιμος ιατρικός εξοπλισμός στο νησί, θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και τον τουρισμό.
Θα αναπαλαιωθούν νεοκλασικά κτίρια μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης για πολιτιστικές ανάγκες κάθε μορφής όπως μουσειακές εκθέσεις, εικαστικές Τέχνες, διαλέξεις, σεμινάρια κλπ. Θα αναστηλωθούν με αρχαιολογική φροντίδα χώροι του αρχαίου Κάστρου της πόλης, επίσης για πολιτιστικούς σκοπούς κάθε μεγέθους.
Θα ιδρυθεί η Ανώτατη Σχολή Μουσικής Αιγαίου για την επέκταση της ελληνικής εκπαιδευτικής αποκέντρωσης,  ώστε να συνυπάρχει με αυτήν την Ιόνιο αντίστοιχη Σχολή.
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και σίγουρα θα είναι πλουσιότατο, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να το αναφέρω. Εγώ θέλω να υπογραμμίσω την σπουδαιότητα της κληρονομιάς κτιρίων και θεσμών που θα μείνουν μετά το 2021 στη Λέσβο.
Ελπίζω, αν επιλεχθεί η Μυτιλήνη, ότι ο ιδιωτικός φορέας θα επενδύσει τάχιστα για την ανέγερση τουριστικών μονάδων »πολλών αστέρων», για την αναβάθμιση του ποιοτικού τουριστικού μέλλοντος.
Έτσι λοιπόν, σε ξαναπαρακαλώ να υποστηρίξεις την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης προωθώντας το παρόν γραπτό σε κάθε κατεύθυνση, ζυγίζοντας τις παραμέτρους, γινόμενος εθελοντής υποστήριξης και κάνοντας αξιοπρεπή την πλουσιωτάτη … φτωχή πατρίδα της Σαπφούς.

Σ’ ευχαριστώ φίλε,

Μιχάλης Δουκάκης

Mytilene-Lesvos-2021 European Capital of Culture Candidate City

http://mytilene-lesvos2021.eu/el/volunteerism_gr/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s